Centrul Zalăului va fi remodelat printr-un cocktail de proiecte

Concursul pentru identificarea unei soluţii privind reamenajarea zonei centrale a Zalăului nu şi-a găsit câştigător. În competiţie s-au înscris doar trei proiecte, alte patru fiind depuse după expirarea termenului limită, astfel că acestea nu au putut fi luate în considerare.

Cei cinci specialişti care au jurizat proiectele concurente au decis să nu acorde premiul I, dat fiind faptul că „au existat unele minusuri”, după cum a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Radu Căpîlnaşiu. Mai exact, explică edilul, proiectele nu au fost tratate ca integrate în structura oraşului şi nici nu au ţinut cont de funcţionalitatea reşedinţei de judeţ.
În aceste condiţii, din cele trei iniţiative depuse, cel mai bine clasat, respectiv ocupantul treptei a doua a podiumului, a fost proiectul SC Alexis SRL Curtea de Argeş, autor Elena Măican, care a obţinut 344 de puncte, din 500 posibile şi cei 18.000 de lei puşi la bătaie. Locul al treilea, cu 283 de puncte şi un premiu de 11.000 de lei, a revenit SC N2 Arhitectură SRL Cluj-Napoca, autor Andrei Nejur, iar menţiunea, notată cu 187 de puncte şi răsplătită cu 4.000 de lei, SC Ars Longa SRL şi SC Quad Studio SRL Cluj-Napoca, autor Flaminiu Taloş.
Din juriu au făcut parte cinci membri titulari: conf. dr. arh. Romulus Zamfir – preşedintele comisiei, decanul Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca, conf. dr. arh. Vasile Mitrea – membru, Cluj-Napoca, conf. dr. arh Andrei Luncan – membru, cadru didactic la Facultatea de Construcţii şi Arhitectură din Oradea, arh. Emödi Tamás – membru, Oradea, precum şi ing. Radu Nistorescu – membru, administratorul public al Zalăului.
„Au existat şapte intenţii de participare, însă din neglijenţă, patru proiecte au ajuns după ora limită de depunere, astfel că nu au mai putut fi luate în considerare. Ne-am fi dorit să intre şi acelea în concurs, dar am respectat regulile, ca nu apară contestaţii”, a mai spus Căpîlnaşiu. Potrivit spuselor sale, faptul că nu s-a acordat premiul I prezintă avantaje pentru municipalitate, în condiţiile în care autorităţile nu sunt obligate să preia integral proiectul câştigător. „Astfel, vom alege componentele cele mai bune, pe care să le cuprindem într-un PUZ pentru zona centrală, astfel încât să iasă o lucrare cât mai bună, conform nevoilor şi aşteptărilor locuitorilor”, a menţionat primarul.
Toate cele trei proiecte vor fi prezentate publicului larg într-o expoziţie găzduită de către Primăria Zalău, în zona Centrului de Relaţii cu Publicul, dar şi pe site-ul municipalităţii.
„Unele proiecte au mers pe varianta costurilor reduse, altele nu au ţinut deloc cont de acest aspect, propunând crearea unui pasaj subteran pentru devierea traficului auto din zona centrală”, a precizat Radu Căpîlnaşiu.
După cum a declarat Sandu Constantin, arhitectul-şef al municipiului, soluţia privind remodelarea centrului Zalăului o reprezintă un mix între proiectele de pe locurile II şi III, ambele mergând pe ideea spaţiilor deschise, atât pentru Piaţa 1 Decembrie, cât şi pentru Piaţa Iuliu Maniu. Arhitecţii au propus desfiinţarea aleii din faţa Clădirii Transilvania şi crearea unei zone pietonale ample, prin mutarea străzii Corneliu Coposu prin faţa clădirii ce găzduieşte Sala de Lectură, desfiinţarea spaţiilor verzi şi eliminarea copacilor din Piaţa Iuliu Maniu, dar şi amplasarea unor fântâni arteziene în Piaţa 1 Decembrie 1918.
Concursul amintit a făcut parte din proiectul cultural „Remodelarea spaţiului public din municipiul Zalău – consens între nevoile culturii urbane locale şi rigorile arhitecturii şi designului urban” este finanţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional. Bugetul total s-a apropiat de 79.000 de lei, din care 55.000 de lei reprezintă finanţarea acordată de AFCN, iar diferenţa, contribuţia de la bugetul local. În desfăşurarea concursului, Primăria Zalău a avut ca partener Ordinul Arhitecţilor din România – filiala Transilvania.

Alte articole

2 Thoughts to “Centrul Zalăului va fi remodelat printr-un cocktail de proiecte”

  1. Anonim

    CICA CAPILNASIU A ACHIZIONAT DE LA MEDIAPRO LICENTA PENTRU EMISIUNEA LUI MARUTA, ASTFEL CA ORA IN CARE ELEVII ZALAUNI VOR PRIMI CALDURA SE VA NUMI HAPPY HOUR!

  2. Anonim

    Foarte bine.Numai sa nu fie un cockteil Molotov.

Leave a Comment