Centrul medico-social Meseșenii de Jos – șansă pentru vârstnici și cei aflați sub risc social

Comuna Meseșenii de Jos în parteneriat cu Consiliul Judetean Sălaj, Direcția de Sănătate Publică Sălaj și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj, a implementat proiectul  ”Centru Comunitar de asistență integrată medico-socială CAMS Meseșenii de Jos ”, proiect finanțat în cadrul Programului de cooperare elvețiano-român pentru reducerea inegalităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene Extinse de către Organismul Intermediar Elvețian, Fundația CRED și Ministerul Sănătății. Proiectul are o valoare de 399.452 franci elvețieni (CHF) din care 229.160 (85 la sută) OIE reprezintă cota elvețiană, 40.440 CHF (15 la sută) – cofinanțare alocată de Ministerul Sănătății și 129.852 CHF – cofinanțare proprie.

Obiectivul principal al proiectului a fost înființarea centrului medico-social, reabilitarea din temelii și dotarea clădirii în care funcționează. Începând de joi, Centrul de Asistență medico-socială cu două cabinete medicale, o sală de kinetoterapie dotată cu toată aparatura necesară recuperării fizice, o sală tip centru de zi vârstnici pentru activități specifice și consiliere, are ușile deschise pentru localnici.

În cadrul proiectului, până la inaugurarea centrului, cei care s-au ocupat de implementarea lui au desfășurat servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice din satul Meseșenii de Sus, serviciu care a redus instituționalizarea persoanelor vârstnice și cu probleme de sănătate. O altă componentă a fost consilierea și implicarea tinerilor în  prevenirea degradării stării de sănătate a populației și importanța adoptării unui stil de viață sănătos, prin informarea și sprijinirea populației comunei pentru un acces mai ușor la servicii medicale diverse.

Vârstnicii și cei aflați sub risc social – principalii beneficiari

Acest Centru – un proiect de care ar trebui să beneficieze fiecare comună sălăjeană, a fost inaugurat joi, în prezența oficialităților județene și locale, în comuna  Meseșenii de Jos. Este vorba despre un Centru socio-medical nou, ridicat pe zidurile fostului CAP din comună. O clădire nouă și modernă, practic o extensie a cabinetului medical din comună, ridicat pe banii din bugetul local și dotat prin sprijin financiar elvețian, în privința aparaturii medicale, mobilier specific, sală de kinetoterapie și altele. Implementarea acestui proiect a început, înainte de ridicarea clădirii și dotarea ei, cu prezentarea programului și oferirea de servicii medicale din casă în casă, în special în privința a două categorii de populație extreme de vulnerabile mai ales în mediul rural. Este vorba despre vârstnici și mamele minore. Oamenii au acceptat greu această idee, concepțiile depășite și teama că toate “sunau” și arătau prea frumos pentru a fi gratuite i-au făcut pe oameni, în special pe seniorii din comună și satele aparținătoare, să privească cu scepticism acest proiect.

Cu răbdare, delicatețe și prin explicarea pe înțelesul lor a acestor avantaje de care puțini vârstnici din România se bucură, oamenii din Meseșeni și-au deschis porțile și au acceptat nu doar ideea că vor putea primi îngrijire și sprijin medical la domiciliu, ci mai ales faptul că în comună va exista un centru dotat cu aparatură medicală modernă, cu săli de recupera medicală dar și cabinet de consiliere medicală în diverse afecțiuni, nu doar fizice. Toate acestea au fost posibile grație efortului autorităților din comună. De la primar și până la oameni simpli care au înțeles că acest proiect poate fi posibil doar cu efort și răbdare, toți au contribuit și au reușit în final să convingă atât autoritățile de la Zalău, care s-au alăturat imediat acestor eforturi, cât mai ales partea străină care a contribuit cu finanțare.

Centrul are nevoie de susținere din partea comunității și a agenților economici din zonă

Prezenți la inaugurarea centrului, șefii instituțiilor de la Zalău și-au exprimat aprecierea pentru efortul autorităților locale și au încurajat și alte comune să ia acest exemplu.

„Este un proiect de care fiecare comună din Sălaj are nevoie. Discutăm despre un proiect comunitar care are nevoie de susținere comunitară. Efortul acestor oameni nu a fost mic, însă greul acum începe pentru că este nevoie de finanțare continuă pentru ca lucrurile să poată funcționa”, a spus Tiberiu Marc, președintele Consiliului Județean Sălaj. Ionel Ciunt, cel care și-a oferit sprijinul încă din vremea în care a deținut funcția de prefect al județului, a felicitat conducerea primăriei din Meseșeni și a încurajat la rândul său și alte comune să demareze astfel de proiecte.

La rândul lor, dr. Alexandru Csakvari, un apreciat cadru medical care își desfășoara activitatea și în comună, ca medic de familie, prefectul județului, Florin Florian, senatorul Gheorghe Pop, Violeta Milaș, director DGASPC Sălaj și Ligia Marincaș, director DSP Sălaj, au felicitat autoritățile și au promis că vor fi alături și de ei pe mai departe, dar și de orice primar care va dori să pună bazele unui astfel de proiect în comună. Sprijinul autorităților a fost decisiv și în acest caz, știut fiind faptul că întreaga documentație, discuțiile purtate cu Ministerul Sănătății și toate aprobările necesare au nevoie de un “lobby” puternic și susținut din partea celor care au putere de decizie la nivel înalt în județ. Centrul va avea nevoie, firește, de finanțare continuă, iar aceasta va veni prin sprijinul autorităților de la Zalău, fin însă necesar ca și cei care au posibilitatea – persoane juridice sau fizice – care vor dori să sprijine continuitatea în condiții optime a acestor servicii, să își aducă aportul.

 Mamele minore primesc sprijin material consistent și consiliere

O altă activitate importantă în curs de derulare este consilierea mamelor minore și acordarea de sprijin material prin oferirea unui trusou complet de nou-născut care conține hăinuțe, baxuri de scutece de unică folosință, tetine, pătuțuri, tot ce este necesar pentru îngrijirea unui nou-născut în primele luni. Cei care vor dori să lucreze în cadrul acestui centru vor fi susținuți prin cursuri de formare gratuite. Primarul comunei, Bogdan Bercean, s-a implicat mult în acest proiect, a insistat ca oamenii, în special cei vârstnici, cu probleme de toate felurile pe lângă cele de sănătate, să primească prin acest Centru un ajutor concret, nu doar prin sfaturi și pliante din casă în casă așa cum se obișnuiește, din păcate, în multe alte locuri. Primarul comunei a spus la conferința de presă organizată cu prilejul inaugurării centrului, că pe viitor va fi posibil ca cei ce vor să achite serviciile medicale sau o parte din ele, să o poată face, tocmai în scopul de a putea sprijini și ajuta pe cei lipsiți de această posibilitate. „Finanțarea funcționării este asigurată până în luna iunie a acestui an, iar mai departe, autoritățile locale cu sprijinul celor de la județ vor asigura bunul mers al acestor servicii. Firmele locale sau cele din județ care vor dori să sprijine sunt, de asemenea, așteptate să ia legătura cu Primăria Meseșenii de Jos. Nu va fi ușor dar noi vom face tot posibilul să mergem înainte cu acest proiect și să fim alături de oamenii noștri, indiferent ce sacrificii vor fi necesare”, a spus edilul comunei.

Localnicii se pot mândri acum cu un Centru în care vor găsi nu doar vindecare sau ameliorarea unor afecțiuni și suferințe care vin odată cu vârsta și pe care fiecare și le alina cu mare greutate acasă, fără niciun sprijin fizic sau sufletesc. Cei care conduc comuna Meseșenii de Jos au înțeles că, pe lângă sprijinul fizic sau material, este nevoie și de sprijin moral și sufletesc, sprijin care contează mult pentru aceste categorii sociale lipsite de multe ori de cea mai mică urmă de ajutor. 

 

 

 

6 Thoughts to “Centrul medico-social Meseșenii de Jos – șansă pentru vârstnici și cei aflați sub risc social”

 1. Anonim

  sanse pt familia bercean sa mai suga ceva bani de la buget

  1. Anonim

   De ce comentati atat de urat, in lipsa totala de dovezi? De ce trebuie sa vedem mereu in astfel de fapte, care pana la urma sunt atat de necesare oamenilor care o duc greu, ceva de rau? Eu ii felicit pe acesti oameni si as fi bucuroasa sa vad ca si in alte comune lucrurile se misca asa. Felicitari, oameni buni! Si succes in noile proiecte. carcotasi si oameni care comenteaza cu ura si dispret in timp ce ei insisi nu fac nimic, vor fi mereu.

 2. Anonim

  Le dam domnisoarelor de romi trusou de nou nascut ca sa ii voteze si de acum incolo pe Berci ca dc nu vine fostul militian si ii ameninta cum numai el stie. In rest sa fim musculosi in noua sala de forta…..dl primar oare si acolo merge insotit de tata?
  Banii aruncati pe fereastra in loc sa faca teren de joaca pt.copii si in celelalte sate din comuna nu numai la tiganii din mesesenii de jos!!!….

 3. Anonim

  o familie de excroci care au modernizat scoala din mesesenii de sus…. stiu ei cum ca la scoala nu se vede mimic…. si care nu fac nimic decat sa terorizeze locuitorii si sa mulga de bani tot ceea ce vine in contact cu primaria…. cat despre pozele din articol cred ca cativa dintre cei fotografiati acolo at trebui sa si ramana. niste hoti care se intalnesc intr-un cadru oficial

 4. Anonim

  FELICITARI TUTUROR CARE SUNT IMPLICATI IN PROIECT

 5. Anonim

  Da ciunt Ionel că primarul zalaului ce caută în Meseșenii? Sau a mers să fie alaturi de șeful lui Tibi marc și de pop gheorghe rușine ciuntule

Leave a Comment