Centrul de robotică de la API Zalău și viitorii creatori de inteligență artificială

N-am crezut că în Zalău funcționează un adevărat centru educațional de robotică. Brainstorms este o echipă alcătuită din elevi talentați, tineri pasionați de programare, de inteligență artificială, adolescenți dornici să învețe, să se perfecționeze. Echipa de elevi este coordonată de profesorul Alexandru Mureșan, pe bază de voluntariat. Din ceastă poveste fac parte și alți dascăli implicați. Unii contribuie inclusiv cu bani în acest proiect extrașcolar, îl sprijină, îl promovează, totul pentru elevi. Nu știu exact câți profesori și investitori privați ajută proiectul educațional, dar îi felicit pe toți.

Sunt elevi de liceu sau de școală gimnazială, toți fiind pasionați de robotică, programare și economie. M-a impresionat organizarea acestei echipe. Unii programează, alții sunt specializați în asamblare, în proiectare, dar și în promovare. Este prezent și departamentul economic, pentru că proiectele costă, iar costurile sunt uneori mari. Totul începe cu planșa de proiectare. Mecanismele robotice sunt proiectate, urmează echipa de prelucrare, imprimanta tridimensională este pusă în funcțiune, iar unele piese sunt realizate în propriul laborator. Apoi, echipa de asamblare trece la treabă și robotul prinde contur. Rolul celor care programează și transformă cifrele în mișcări ale robotului este la fel de important. Costurile sunt atent gestionate de echipa de la departamentul economic.

În apropiere se află și elevii responsabili cu promovarea proiectelor. Degeaba ai un automobil performant dacă nu este cunoscut în piață. Elevii mi l-au prezentat pe Sebi, un robot capabil să ridice obiecte și să le așeze în anumite locuri de pe o platformă special concepută. Nu vreau să laud pe nimeni, dar nu pot să nu remarc implicarea profesorului Mureșan și a celorlalte cadre didactice. Pe toți îi felicit. Rolul acestui centru nu este doar de a construi roboți și de a participa la competiții. Aici, elevii învață, își dezvoltă aptitudinile, profesorii le pot descoperi și dezvolta talentul. Știu sigur că au participat la nenumărate competiții naționale și internaționale de unde s-au întors cu rezultate notabile. Profesorul Mureșan mi-a spus că elevii de la Brainstorms care au rezultate deosebite la aceste competiții pot intra la anumite facultăți fără examen. Am văzut la acest cerc de robotică ceva ce mi-a plăcut, ceva ce mi-a dat speranță că societatea nu este pierdută. Echipa are și o pagină de facebook. Brainstorms este numele lor și îi puteți sprijini inclusiv financiar, pentru că toate aceste proiecte necesită costuri. Felicitări tuturor!

One Thought to “Centrul de robotică de la API Zalău și viitorii creatori de inteligență artificială”

  1. […] N-am crezut că în Zalău funcționează un adevărat centru educațional de robotică. Brainstorms este o echipă alcătuită din elevi talentați, tineri pasionați de programare, de inteligență artificială, adolescenți dornici să învețe, să se perfecționeze. Întregul proiect este coordonat de profesorul Alexandru Mureșan, pe bază de voluntariat. Sunt elevi de liceu sau de școală gimnazială, toți fiind pasionați de robotică, programare și economie. M-a impresionat organizarea acestei echipe. Unii programează, alții sunt specializați în asamblare, în proiectare, dar și în promovare. Este prezent și departamentul economic, pentru că proiectele costă, iar… Citeste mai mult […]

Leave a Comment