Centrala nucleara de pe Somes, construita pana in 2030

Centrala nucleara de pe Somes, construita pana in 2030A doua centrala nucleara din Romania va avea 1.000 MW si ar urma sa fie construita pana in 2030, termen extins cu zece ani fata de estimarile anterioare ale autoritatilor, potrivit informatiilor prezentate de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, intr-o anexa a proiectului de buget pentru 2010.

Amplasamentul acesteia nu a fost inca stabilit, autoritatile analizand trei posibile locatii, situate in Transilvania, pe raul Somes. Reamintim ca surse autorizate au facut cunoscut ca cea de-a doua centrala nucleara din tara urmeaza sa fie amplasata in zona Ileanda-Jibou.

Si prefectul de Salaj, Andrei Todea, ne-a marturisit ca judetul nostru este luat in calcul pentru acest proiect, insa, din motive de securitate, reprezentantul Guvernului in teritoriu nu ne-a dezvaluit locatia.

Singura unitate nucleara din Romania, de la Cernavoda, functioneaza cu doua grupuri nucleare cu o putere de circa 700 MW fiecare, care asigura circa 18 la suta din consumul national. Alte doua reactoare, cu puteri similare, vor fi construite pana in 2015-2016, in urma unei investitii estimate la patru miliarde de euro.

Leave a Comment