Bugetarii intra in greva in 5 octombrie

Bugetarii intra in greva in 5 octombrie

Liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant Salaj, Eusebiu Lehene, a anuntat ieri ca bugetarii vor picheta sediului Parlamentului in 15 septembrie si, de asemenea, vor face o greva generala de o zi, in 5 octombrie, nemultumiti de forma proiectului legii unice de salarizare. 5 octombrie are o semnificatie aparte pentru noi, fiind data la care dascalii sarbatoresc <>. In majoritatea tarilor, aceasta zi este una de sarbatoare. Pentru noi, insa, datorita acestei guvernari, va fi o zi trista. Prin aceasta forma de protest, le vom face cadou guvernantilor o zi in care nu vor mai fi nevoiti sa ne plateasca, zi pe care Guvernul poate sa o scada din cele 10 zile de concediu fara plata. Este destul de grav ceea ce se intampla, ne-a mai spus Eusebiu Lehene.

Mai multe federatii ale bugetarilor afiliate la confederatii diferite au semnat ieri o alianta, cerand Guvernului sa nu-si asume raspunderea in fata Parlamentului pe actualul proiect al legii unice de salarizare si sa renegocieze actul normativ astfel incat toti bugetarii sa aiba salarii decente si, totodata, sa se tina cont de principiile asumate in urma cu trei luni, cand a inceput negocierea pe aceasta lege. Sindicalistii mai cer stoparea disponibilizarilor in sistemul bugetar si spun ca nu accepta concediul fara plata propus de Guvern.

Reprezentantii bugetarilor din invatamant, sanatate, administratie publica, politie spun ca proiectul legii unice de salarizare a fost negociat initial cu sindicatele intr-o forma, iar in final a aparut o alta forma, toti bugetarii fiind nemultumiti de grila unica. Astfel, in 5 octombrie, bugetarii care sunt membri de sindicat vor participa la protestele anuntate, inclusiv la greva generala de o zi, la aceasta forma de protest urmand a se alatura si alte segmente de salariati care nu au semnat alianta.

Leave a Comment