Beți, fără permis, neatenți: unii șoferi sălăjeni au confundat scaunul șoferului cu cel de la masa de Sărbători

În cadrul acțiunilor desfășurate pentru siguranţa cetăţenilor, prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi liniştii publice, polițiștii sălăjeni au intervenit în perioada 29 decembrie 2018 – 2 ianuarie 2019, la aproape 100 de evenimente, au aplicat peste 300 de sancțiuni contravenționale și au constatat 37 de infracțiuni.

Pentru siguranţa cetăţenilor, poliţiştii sălăjeni au acționat în perioada de referință la nivel județean, în sistem integrat, alături de celelalte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Oamenii legii au intervenit la 97 de evenimente, dintre care 79 au fost sesizate prin apelul de urgență 112.

În urma activităților, au fost constatate 37 de infracţiuni, din care şase la regimul circulației rutiere (conducere fără permis, conducere sub influența băuturilor alcoolice și conducere cu autovehiculul neînmatriculat), trei infracţiuni de vătămare corporală din culpă, iar diferența au constituit alte fapte.

De asemenea, pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 360 de sancţiuni contravenţionale, a căror valoare se ridică la 117.421 lei.

Totodată, au fost reținute 15 permise de conducere şi au retras un certificat de înmatriculare. În perioada de referință nu au fost înregistrate accidente de circulaţie grave şi nici evenimente majore, cu impact asupra siguranţei publice. Acţiunile poliţiştilor vor continua şi în perioada următoare.

IPJ Sălaj reamintește tuturor cetățenilor că polițiștii acționează permanent pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care pot afecta liniştea comunității, fiind pregătiți să intervină atunci când situaţia o impune.

De asemenea, polițiștii recomandă cetățenilor să se informeze cu privire la starea drumurilor înainte de a pleca în călătorie, să se asigure că au autoturismele echipate corespunzător și să respecte indicațiile polițiștilor aflați în trafic, toate acestea în condițiile în care pentru prima săptămână din an au fost anunțate precipitații și temperaturi scăzute mai ales în zona de centru și nord-vest a țării. Infracțiunile nu au lipsit în aceste zile, polițiștii având de-a face cu șoferi care au condus fără permis sau sub influența băuturilor alcoolice.

Conform Codului Penal, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

În noaptea de 1 spre 2 ianuarie a.c., în jurul orei 1.00, Poliţiştii Secției 6 Poliție Rurală Crasna au oprit pentru verificări un autoturism care se deplasa pe Drumul Județean 191 E, prin localitatea Ban, la volanul căruia se afla un tânăr de 21 de ani, din județul Cluj.

Verificările efectuate de polițiști au stabilit că acesta nu posedă permis de conducere. De asemenea, cel în cauză a fost depistat și la data de 19 decembrie 2018, în timp ce conducea autoturismul pe DJ 108G, prin localitatea Cizer, fără a avea acest drept. În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

Alcoolul la volan a fost prezent, și în această perioadă, în cazul unor sălăjeni. Înainte de Anul Nou, un şofer din Cehu Silvaniei se plimba pe strada Tudor Vladimirescu, din Șimleu Silvaniei, deși consumase băuturi alcoolice. Ghinionul lui și norocul celorlalți participanți la trafic a fost întâlnirea lui cu poliţiştii.

În ziua de 30 decembrie 2018, în jurul orei 20.30, polițiștii din Șimleu Silvaniei l-au oprit în trafic, pentru control, pe un bărbat de 43 de ani, din Cehu Silvaniei, în timp ce conducea un autovehicul pe strada Tudor Vladimirescu, din Şimleu Silvaniei. La testarea cu alcooltestul s-a evidențiat o alcoolemie de 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. În ultima zi a anului trecut, în jurul orei 17.00, pe Drumul Național 1H, un bărbat de 45 ani, din comuna Surduc, în timp ce conducea autoturismul s-a angajat în depășirea unui vehicul cu tracțiune animală, care circula în fața sa, moment în care conducătorul atelajului, un bărbat de 48 ani, din Surduc, a efectuat virajul la stânga, fără să semnalizeze și fără să se asigure, și a intrat în coliziune cu acesta. În urma impactului a rezultat rănirea ușoară a conducătorului atelajului și a pasagerului din vehicul, un minor de 12 ani. Atât conducătorul autoturismului, cât și conducătorul vehiculului, au fost testați cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ în ambele cazuri.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

 

Alte articole

Leave a Comment