Bețele toboșarilor de la Iron Maiden și Deep Purple au ajuns la Zalău

Bețele unor toboșari de la trupe precum Iron Maiden, Deep Purple, Roxette, Goran Bregovici sau UB40 au ajuns la Zalău. Tudor Bolgar este zălăuanul care a reușit să colecționeze sute de bețe, toate provenind de la toboșarii unor trupe pe care tânărul sălăjean le-a urmărit în concerte și nu numai.

Pe Tudor îl cunosc de mulți ani, nu mai știu exact de câți. L-am întâlnit pe vremea când sărbătoarea Zalăului se ținea în centrul orașului, atunci când mii și mii de oameni veneau în zona centrală pentru a cânta, pentru a dansa și pentru a se bucura de concertele susținute pe scena amplasată în fața Casei de Cultură a Sindicatelor. Mi-l amintesc ca pe un tânăr ce stătea mai mereu lângă scenă, uneori nota, iar alteori filma scene din concerte. Ce vremuri, domnule. Anii au trecut, iar pe Tudor l-am intervievat prima oară acum cinci sau șase ani. Aflasem că este colecționar de bețe, bețe de tobe. Avea două sau trei sute. De atunci au mai trecut niște ani. Pe Tudor l-am întâlnit de această dată la inaugurarea unei extensii a Bibliotecii Județene Sălaj. L-am întrebat de colecție, de bețe. A zâmbit și mi-a spus că are aproape 800 de bețe de tobe.

Bețele și pasiunea pentru muzică

Colecția lui Tudor numără aproximativ 780 de bețe. Pe cele mai multe le-a primit în timpul concertelor, după concerte, multe sunt cu autograf. Are și piese de rezistență, bețe de la trupe consacrate: Iron Maiden, Deep Purple, Roxette, UB40, Goran Bregovici, dar și de la multe trupe românești. Fiecare băț este important în colecția lui Tudor. L-am întrebat dacă s-a gândit să-și vândă colecția. A râs și mi-a spus că nu, nu s-a gândit, colecția nu este de vânzare pentru că bețele au ajuns o parte din identitatea sa, reprezintă pasiunea sa. Îmi aduc aminte cum a început să colecționeze bețele. În primul interviu pe care i l-am luat cu ani în urmă, Tudor mi-a spus că a fost la un concert susținut de trupa Iris. Un băț rătăcit a ajuns să-l lovească, dar l-a prins în mână și cu el a rămas. Așa a început povestea, așa a început colecționarea bețelor lui Tudor.

Sursa foto: Tudor Bolgar

Leave a Comment