Beneficiarii ajutoarelor sociale, sub „lupa” autorităţilor

Sălăjenii care primesc ajutor social de la stat au intrat în atenţia autorităţilor locale. Termenul limită dat celor care primesc ajutoare de la stat pentru a-şi onora obligaţiile fiscale expiră duminică, 31 martie. Astfel, cei care primesc fie indemnizaţii pentru creşterea copilului, alocaţii de susţinere familială sau venit minim garantat, dacă nu reuşesc, indiferent de motiv, să-şi plătească dările către bugetul local, riscă să rămână fără ajutorul de la stat. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială( AJPIS) Sălaj, primăriile din judeţ inventariază în această perioadă restanţierii la bugetele locale. „La 31 martie, primãriile vor efectua o nouã verificare şi, în situaţia în care se constatã cã nici dupã transmiterea înştiinţărilor nu s-au achitat impozitele şi taxele locale, dreptul la beneficii se suspendã pe o perioadă de cinci luni, începând cu drepturilre aferente lunii aprilie”, a explicat Marinela Cipleu, consilier juridic al AJPIS Sălaj. Potrivit Marianei Cipleu, AJPIS Sălaj a transmis primăriilor, până la data de 15 ianuarie, tabelul centralizator cuprinzând beneficiarii drepturilor existenţi în plată la această dată şi ale căror drepturi sunt stabilite de cel puţin 6 luni.

Guvernul a decis anul trecut să nu mai treacă cu vederea “scăpările” asistaţilor social, impunându-le acestora plata obligaţiilor fiscale către bugetele locale, mai exact, achitarea impozitelor pe terenurile, casele şi maşinile avute în proprietate, condiţionându-i cu sistarea plăţii ajutorului social. Astfel, ultimul termen până la care aceştia trebuie să-şi onoreze obligaţiile fiscale a fost stabilit pentru data de 31 martie, după această dată statul va sista datornicilor dreptul beneficiilor financiare.
Conform legislaţiei în vigoare, achitarea obligaţiilor în perioada de cinci luni, de la 1 aprilie la 31 august, atrage reluarea plăţii, începând cu luna următoare achitării, inclusiv drepturi restante cuvenite pe perioada suspendării, iar în situaţia în care nici pe perioada suspendării beneficiarii nu îşi achită obligaţiile faţă de bugetul local, dreptul încetează cu data de 1 septembrie 2013.
Anul trecut, pentru că nu şi-au plătit impozitele către stat, AJPIS Sălaj a suspendat plata alocaţiilor de susţinere a familiei pentru 620 de beneficiari, a venitului mimim garantat pentru 293 de persoane, dar şi indemnizaţia a 109 de părinţi aflaţi în concedii pentru creşterea copilului. Iar pentru că nici dupã expirarea termenului de cinci luni, pus la dispoziţie de lege pentru intrarea în legalitate, peste 280 de sălăjeni nu şi-au stins obligaţiile fiscale, aceştia au rămas definitiv fără ajutorul social de la stat, mai exact 146 de familii au pierdut alocaţiile de susţinere, 133 au pierdut banii din venitul mimim garantat, iar cinci familii au rămas fără indemnizaţia pentru creşterea copilului.

 

Alte articole

8 Thoughts to “Beneficiarii ajutoarelor sociale, sub „lupa” autorităţilor”

 1. marius

  Daca tot statul le da banii,de ce nu-si retine ce-i al sau din capul locului,adica tot ceea ce este taxa datorata statului.

 2. Anonim

  AR TREBUI SA VERIFICATI SI PENSIILE REFUGIATILOR DE RAZBOI IAR LA CEI CU PENSII DE HANDICAP SI DACA DETIN PERMIS DE CONDUCERE SI PORT ARMA .SUNT F F MULTE PERSOANE CU PENSII DE 1000–1500 RON CARE NU AU CARTE DE MUNCA PT.CA N AU MUNCIT O ZI IAR CEI CU 30 DE ANI DE MUNCA N AU NICI UN VENIT PT .CA N AU VIRSTA DE PENSIONARE IAR CEI CARE AU AVUT PENSII DE BOALA BINE JUSTIFICATE LE AU FOST TAIATE CA ASA S A DAT ORDIN DE LA PRESEDINTE SI FOSTUL PREMIER.TOATE ACESTEA CINE LE VERIFICA??

 3. Anonim

  INTR O TARA MEMBRA UE N AR TREBUI SA EXISTE AJUTOARE SOCIALE AR TREBUI SA AVEM CU TOTII LOCURI DE MUNCA SI SALARII SI PENSII DE MINIMUM –1000–EURO CA SI TOTI CEILALTI DIN UE NU AJUTOARE SOCIALE DE 150 RON SALARII SI PENSII DE -150-EURO SI AMENINTARI CA LE SI TAIE DACA NU SI PLATESC DARILE .CEI CARE SUNT IN FUNCTII DE CONDUCERE DE ANI DE ZILE NU AU FOST CAPABILI SA CREEZE LOCURI DE MUNCA SI UN TRAI DECENT PT.CONTRIBUABILI?NUMAI ATUNCI AU DAT AJUTOARE SOCIALE ,ALIMENTE DE LA UE -PE CARE ALTII LE AU ARUNCAT LA CONTAINERUL EUROPEI ADICA IN ROMANIA–CIND AU AVUT NEVOIE DE VOTURILE CELOR MULTI SI AMARITI ??APOI LE AU LUAT SI AERUL !!!ASTA I ULTIMUL HAL DE A CONDUCE O PRIMARIE,O PREFECTURA S AU O TARA !!!RUSINE ,,DOMNILOR ”SA VA FIE RUSINE!!!

 4. Anonim

  ce tot face comunicari de presa Matolcsi simte ca se apropie sfirsitul la conducerea AJPS,SA NU MAI RAMINA IN ACEA INSTITUTIE FIINCA FACE NUMAI RAU TUTUROR OAMENILOR DIN INSTITUTIE.SA MEARGA IN PENSIE SA NU MAI LUCREZE OAMENI PE LA SPATE CUM A FACUT SI CU ALTI DIRECTORI CARE AU FOST NUMITI LA ACEA INSTITUTIE.

 5. Anonim

  …pai ce impozite si taxe sa-i mai impui unui amarat la care statul ai da un gunoi de ajutor social de 125 de lei cu care deabia isi taraste traiul de la o zi la alta,in lipsa unui loc de munca?!…rusine guvernarii USL care continua practicile antisociale a fostei guvernari de trista amintire a PDL-ului si care la

 6. Anonim

  ..la.alegeri se bateau cu pumnul in piept cu ce vor face si vor drege ei,acuma dau dovada ca una le e cununa si habar nu au cum sa guverneze, asa ca sa nu fie surprinsi cand natiunea le va trage un sut in cur de vor zbura cat de curand de guvernare!…

 7. Anonim

  Pensiile de handicap trebuie verificate si o sa vedeti citi oameni sanatosi si bogati au pensie de handicap.Da,dar au pe cineva care lucreaza la acea Directie.

 8. Anonim

  aa.
  in fiecare sat exista zeci si zeci de oameni care nu au nici o boala dar primesc pensie de handicapat de 10-15 ani si ;le merge bine,bine,mai bine decat cei care au lucrat o viata intreaga si au o pensie de mizerie.Cine verifica aceste doasare de handicapati? cati bani primesc cei din comisia de aprobare a gradfului de handicap ?verificati in sate si veti vedea ca nu aU NICIO BOALA,PENTRU EI MUNCESC DAR SUNT BOLNAVI INCHIPUITI.CE MAI MARE BAI ESTE CA EI SUNT TINERI.COMISIA ….SE AUDE……O SA VA VINA RANDUL PANA LA URMA.

Leave a Comment