Avortul nu este o solutie contraceptiva

Avortul nu este o solutie contraceptivaPutini tineri aleg serviciile Cabinetelor de Planificare Familiala din judet, fie ca nu stiu de existenta acestora, fie din cauza prejudecatilor transmise de parintii reticenti la metodele contraceptive moderne, dupa cum ne-a declarat, ieri, Ramona Opris, medic la Cabinetul de Planificare Familiala din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau. Din pacate, foarte multe persoane cred ca activitatea noastra are la baza doar furnizarea de pilule contraceptive si ca astfel incurajam tinerii spre intretinerea de raporturi sexuale. Dar este total gresit. Serviciile de planificare familiala au la baza oferirea de informatii si consiliere gratuita despre toata gama legata de sanatatea sexuala si a reproducerii. Mai exact, este vorba de consiliere privind abilitarea individului ori a unui cuplu de a decide daca si cand sa aiba copii, despre prevenirea sarcinilor nedorite, avortului si abandonului de copii, de identificarea nevoilor personale in vederea luarii unei decizii informate privind folosirea unei anumite metode contraceptive, asigurarea utilizarii corecte a contraceptivului ales, prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala, prevenirea si depistarea precoce a cancerului de col si a cancerului de san, precum si pastrarea si ameliorarea calitatii vietii de cuplu, ne-a prezentat Ramona Opris. Astfel se explica de ce la Cabinetul de Planificare Familiala din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, de la infiintarea acestuia si pana in prezent, s-au inscris doar 5.891 de persoane.

Si toate in conditiile in care, in ciuda scaderii substantiale a ratei avortului in ultimii ani, intreruperea voluntara a sarcinii continua sa aiba un rol considerabil mai mare decat contraceptia in controlul numarului de sarcini. Lucru care nu ar trebui sa se intample, tinand cont de faptul ca avortul poate avea consecinte negative asupra sanatatii fizice si psihice a femeii, chiar daca este facut in spital, sub supraveghere medicala.

Multe tinere se feresc sa apeleze la serviciile noastre, de teama sa nu afle parintii ca si-au inceput viata sexuala. Si de aici rezulta numarul ridicat de cazuri de avorturi ori mame minore. Astfel ca este foarte important de retinut faptul ca serviciile oferite de noi sunt gratuite, a mentionat medicul specialist. Un alt punct forte este faptul ca tot ce se discuta, inclusiv prezenta pacientilor la Cabinetul de Planificare Familiala, sta sub insemnul confidentialitatii.

Leave a Comment