Aveți programare la RAR Sălaj? Ce se întâmplă cu ITP-ul dacă mașina a fost afectată de grindină

Mulți cititori ne-au contactat în această perioadă și ne-au întrebat cu privire la programările pe care le au la Registrul Auto Român Sălaj, în vederea efectuării Inspecției Tehnice Periodice (ITP), mai precis, dacă există probabilitatea ca RAR să nu le valideze autovehiculul ca fiind bun din punct de vedere tehnic, în urma evenimentelor meteo extreme ce au avut loc marți, 28 mai. Reprezentantul RAR Sălaj, Gavril Seute, ne-a comunicat faptul că toți sălăjenii care au programări la RAR pentru efectuarea ITP ului nu trebuie să își facă probleme atât timp cât mașina, din punct de vedere tehnic, este în regulă.

Clienții care deja dețin o programare la RAR se pot prezenta la reprezentanța din Sălaj pentru a nu-și pierde programarea, chiar dacă, de exemplu, tabla este afectată de grindină. În urma constatării, dacă este cazul, proprietarii auto vor fi îndrumați să efectueze reparațiile iar după câteva zile, timp în care remediază, revin la RAR pentru a obține aprobarea noastră. Ideea este să NU se piardă programarea.  Dacă în urma efectuării Inspecției Tehnice Periodice conform RNTR1, se constată orice defecțiune considerată majoră și/sau periculoasă, vehiculul se respinge la inspecția ITP si nu va fi declarat << Bun tehnic >> până la remedierea acestora”, a transmis, prin intermediul Magazin Sălăjean, șeful RAR Sălaj Gavril Seute.

Cele mai frecvente avarii, după afectarea caroseriei, o reprezintă cele la lunete și parbrize. Din păcate, aceste autovehicule nu vor trece inspecția tehnică periodică, pentru că noile reguli ce au intrat în vigoare anul trecut îi lasă pe șoferii care au mașinile cu parbrizul crăpat, fără ITP.

Referitor la îndoituri (adâncituri) în tablă, plafon, capotă, aripi

În mod normal, adânciturile mici, cele suferite de cele mai multe autoturisme din Zalău în urma grindinei, nu vor reprezenta un motiv de respingere. Dacă adânciturile în tablă sunt mari și depășesc 5-6 milimetri sau mai mult ori afectează din punct de vedere tehnic autovehiculul, acesta poate fi respins la ITP. Un motiv de respingere îl reprezintă, de asemenea, elementele din plastic/fibră de sticlă ce fac parte din bară, aripi etc. dacă acestea sunt sparte, fie și parțial, mașina nu va trece de inspecția ITP.

Defectele considerate înainte a fi minore, cu care mașina putea circula, nu mai sunt „admise” acum. Până de curând, proprietarii primeau de la RAR  dreptul de circulație chiar dacă autovehiculul avea parbrizul crăpat – condiția fiind ca vizibilitatea să nu fie afectată – acum autovehiculul cu acest defect este respins automat la ITP.

Foarte important este ca toți cei care au programare, să se prezinte la RAR indiferent de daunele pe care furtuna de marți le-a provocat. Inspectorii îi vor îndruma pentru eventualele reparații necesare în vedere trecerii cu bine a inspecției ITP și vor acorda un timp de câteva zile pentru remedierea situației, după care proprietarii vor reveni la RAR fără să mai fie nevoie de o nouă programare.

   

 

Alte articole

One Thought to “Aveți programare la RAR Sălaj? Ce se întâmplă cu ITP-ul dacă mașina a fost afectată de grindină”

  1. Asta e un lucru bun, avand in vedere cate autoturisme au fost avariate.

Leave a Comment