Autorităţile sălăjene au găsit soluţia la problema maidanezilor: EUTANASIEREA!

Eutanasierea pare să fie singura variantă avută la îndemână de autorităţile sălăjene pentru soluţionarea problemei patrupedelor fără stăpân. Numai în cursul acestui an, din cei aproape 280 de câini comunitari capturaţi de hingherii zălăuani, aproximativ 260 dintre aceştia au fost eutanasiaţi. De altfel, comparând costurile pentru eutanasierea unui câine cu cele necesare pentru întreţinerea acestuia, se constată faptul că „adormirea” unui astfel de patruped este mai avantajoasă.

Potrivit informaţiilor furnizate de Paul Maghiu, purtătorul de cuvânt al SC Citadin Zalău SRL, capturarea unui câine bolnav costă 270 de lei, această sumă presupune eutanasierea, transportul şi incinerarea acestuia, iar pentru un patruped sănătos suma necesară este de 352 de lei, ceea ce implică sterilizarea, tratamentul antirabic şi întreţinerea acestuia pentru patru-cinci zile. „Eutanasirea are loc conform legilor în vigoare, după consultul medical în urma căruia s-a stabilit că respectivele animale suferă de boli grave sau reprezintă un pericol pentru cetăţeni”, a explicat purtătorul de cuvânt. În prezent, la adăpostul situat pe strada Fabricii din muncipiu sunt doar nouă câini comunitari.
Pentru capurarea câinilor comunitari se acţionează atât în municpiul Zalău, cât şi în Şimleu. Astfel, de la începutul anului, până în prezent, în cele două oraşe, au fost prinse 279 de patrupede fără stăpân, din care 259 au fost eutanasiate, zece s-au întors pe străzi, iar alte zece au fost adoptate.
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, numărul câinilor comunitari a înregistrat o creştere semnificativă. Anul trecut au fost capturate aproximativ 230 de astfel de patrupede, din care 200 au fost eutanasiate.
În schimb, numărul sălăjenilor care au optat pentru a lua acasă un câine al străzii este mai mic decât anul precedent. Dacă pe parcursul anului 2012, au fost adoptaţi 16 câini, în acest an doar zece şi-au găsit un stăpân. De asemenea, în cursul acestui an un singur patruped a fost revendicat.
Potrivit sursei citate, persoanele care doresc să adopte unul sau mai mulţi câini, indiferent dacă pentru acasă sau pentru pază la diferite fabrici şi firme, se pot deplasa la sediul SC Citadin Zalău SRL, situat pe strada Fabricii, nr.28, din municpiu, sau pot apela numărul de telefon 0260-612837. La acelaşi număr de telefon pot apela şi persoanele care sesizează existenţa unor câini comunitari care reprezintă pericol asupra populaţiei, programul de lucru cu publicul fiind zilnic între orele 7-15.

La Cehu Silvaniei şi Jibou, câinii nu sunt un pericol
Potrivit primarului oraşului Jibou, Eugen Bălănean, în ultimii ani, în localitate, câinii comunitari nu reprezintă niciun pericol. „Nu avem probleme cu câinii maidanezi. În ultimii ani, numărul acestora este tot mai mic. Anii anteriori am apelat la o firmă de ecarisaj, însă în ultima vreme nu a mai fost nevoie”, a precizat Bălănean.
De asemenea, şi primarul oraşului Cehu Silvaniei a menţionat că numărul patrupedelor fără stăpân nu este unul îngrijorător. „Anul trecut am apelat la Citadin pentru a captura vreo opt-zece exemplare, însă anul acesta nu a fost nevoie până în prezent”, a explicat Andrei Varga, primarul oraşului Cehu Silvaniei.

 

 

 

Alte articole

4 Thoughts to “Autorităţile sălăjene au găsit soluţia la problema maidanezilor: EUTANASIEREA!”

 1. Vasile dintre bile

  Normal ca Balau nu mai vede si aude haitele de maidanezi care se incioata prin cartierele de blocuri si chiar prin centru orasului,de nu te lasa noaptea sa dormi prin galagia care o fac,poate pt.ca acesta fiind cioban sef la stana de oi si vila sa din dealul Cuceului acestuia i sau atrofiat simturile ?!…

 2. Anonim

  dece nu exista ursi,lupi,serpi,tigri maidanezi? toti cainii si animalele domestice ar trebuii sa aiba stapanii! sa nu m ai existe maidanezi in secolul 21!
  Existenta maidanezilor nu arata dragostea fta de ei ci abndon! iubesc animalele dar nu mai presus decat omul!!!

 3. Anonim

  ar trebui eutanasiati si la Jibou, sunt destui maidanezi peste tot!

 4. Anonim

  PACAT CA A TREBUIT SA MOARA UN COPIL CA SA VADA LUMEA CA EXISTA CAINI ,CARE SAU INMULTIT ,,,,CA SI CAINII IN ULTIMUL TIMP POATE O SA-I VADA DE ACUMA MAI BINE SA PUTEM SA NE LASAM COPIII AFARA CA NU MAI POTI SA-I LASI SINGUR UN COPIL DIN CAUZA CAINILOR

Leave a Comment