Autoritatile isi fac socotelile pentru deszapezire

Autoritatile isi fac socotelile pentru deszapezire

Punctele critice, de pe arterele rutiere salajene, unde, iarna se inregistreaza, de obicei, probleme, au fost, in atentia autoritatilor judetene si a factorilor responsabili cu intretinerea drumurilor. S-a reactivat Comandamentul judetean de iarna in care a fost inclusa firma castigatoare a licitatiei pentru atribuirea contractelor de intretinere a drumurilor judetene. Prefectul de Salaj a solicitat tuturor factorilor implicati o atentie deosebita pe timpul sezonului rece pentru drumurile nationale, pe cele judetene de nivel I si la punctele critice unde s-au inregistrat probleme in iernile anterioare.

Judetul a pasat 335 de kilometri de drumuri comunelor

Dupa cum am aflat de la Laura Opris, purtator de cuvant al Consiliului Judetean, institutie care are in administrare drumurile judetene, in urma derularii procedurilor de achizitie publica pentru atribuirea contractului de servicii (pentru prevenirea si combaterea lunecusului si inzapezirii), pe drumurile de nivel I, care insumeaza 244,5 km au fost declarate castigatoare firmele SC Transbitum SRL Ip si SC Drumuri si Poduri SA Salaj. Reprezentantii firmelor au declarat ca pentru deszapeziri dispun de 4 utilaje autogreder, o macara, un remorcher, doua buldoexcavatoare, o autofreza, zece raspanditoare cu lama si patru incarcatoare. Cat priveste asigurarea materialului antiderapant, firmele amintite pregatesc doua tone de sare si 1000 de tone de nisip.

Mircea Ghiurco, director tehnic in cadrul Consiliului Judetean (CJ) Salaj, a dat asigurari ca toate pregatirile sunt in grafic; pentru drumurile judetene de nivel I sunt constituite patru baze, la Ip (telefon 0260 671 717), Criseni (telefon: 0260 613 215), Jibou (telefon: 0260 641 517) si punctul de sprijin din Simleu Silvaniei (telefon: 0745 797 688).

Reiteram faptul ca in categoria drumurilor de nivel I sunt incluse sectoarele DJ 108A: limita cu judetul Cluj-Huta-Bogdana-Buciumi-Bodia-Agrij-Pausa-Romanasi-Romita-Creaca-Jibou-Inau-Benesat-limita cu judetul Maramures, DJ 108B: DN1H (Surduc)-Briglez-Fabrica-Girbou-Cernuc-limita cu judetul Cluj, DJ 108D:DN1H (Criseni)-Bulgari-Salatig-Cehu Silvaniei-limita cu judetul Maramures, DJ 108F: Simleu Silvaniei (DN1H)-Maieriste-Moiad-Sarmasag-Chiesd-limita cu judetul Satu Mare, DJ 108G: DJ108A-Cizer-Plesca-Crasna-Virsolt (DN1H), DJ 108R: DN1F-Treznea-Bozna-Agrij (DJ108A), DJ 108T: limita cu judetul Maramures-Ulciug-Cehu Silvaniei (DJ 108D), DJ 109P: Ip- Zauan Bai-Camar, DJ 110B: Simleu Silvaniei-Badacin, DJ 110D: Cristolt, DJ 191C: Crasna-Mesesenii de Jos-Aghires-Zalau-Moigrad-Brebi-Creaca (DJ 108A), DJ 191D: Nusfalau (DN1H)- Boghis-Valcau de Jos-Fizes-Sig, DJ 196: limita cu judetul Satu Mare-Cehu Silvaniei-Benesat (DJ108A). Pentru 334,8 km de drumuri judetene de nivel II, III si IV exista dotari la nivelul primariilor de comune.

8.200 de tone de material antiderapant pentru drumurile nationale

In ceea ce priveste drumurile nationale din Salaj, Mircea Crisan, seful Sectiei de Drumuri Nationale (SDN) Salaj, a precizat ca exista un contract multianual pentru intretinerea drumurilor pe timp de iarna, pentru perioada 2008-2011, cu un consortiu de firme si ca in bazele puse la dispozitia acestuia exista deja stocuri de sare si nisip pentru o prima interventie. Lucrarile de intretinere pe perioada iernii a drumurilor nationale se vor executa in baza unui contract incheiat intre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Directia de Drumuri si Poduri Cluj si Asocierea Euro Construct Trading 98 SRL, SC Tranbitum SRL Ip, SC Drumuri si Poduri Salaj. Drumarii vor avea la dispozitie pentru interventii sase districte (la Zimbor, pe Meses, Bocsa, Nusfalau, Jibou si Glod) si doua puncte de sprijin (Ciumarna, Mesteacan).

Fiecare subunitate operativa va deservi cate 40-45 de kilometri, din totalul de 276 de kilometri de drumuri nationale din sectoarele DN 1F Topa-Zalau-Supur, DN1C Capilna-Valea Chioarului, DN1H limita cu judetul Bihor-Nusfalau, Simleu Silvaniei, Zalau, Jibou-Rastoci, DN 19B limita cu judetul Bihor, Port, Nusfalau, DN 1G – Tetis-Tihau. Intretinerea drumurilor nationale va fi asigurata cu 22 de raspanditoare de material antiderapant si cu lama, doua utilaje unimog cu raspanditor si lama, 8 incarcatoare, doua remorchere, o macara si sase masini pentru revizia drumurilor.

In plus, pentru situatii deosebite, SDN mai poate interveni cu trei utilaje unimog, doua caterpilar cu lama, un autogreder si un tractor. Pana la aceasta data, din totalul de material antiderapant estimat ca necesar ( 4.600 de tone de nisip si 3600 tone de sare), s-au achizitionat 3.400 de tone de nisip si 613 tone de sare. Pentru sectoarele Meses si Mesteacan, in care au fost semnalate probleme in anii precedenti, nu este exclusa intreruperea si devierea circulatiei (timp de doua – trei ore), pana la finalizaea interventiilor. Participantii la trafic pot semnala problemele din trafic la dispeceratul pentru drumurile nationale, telefon 0260-662845.

Alte articole

Leave a Comment