Autobuzele electrice sunt frumoase și curate: cât timp vor rămâne așa?

Mult așteptatele autobuze electrice circulă deja pe străzile Zalăului. Sunt cochete, silențioase și, vorba aceea, noi! Lăsăm la o parte lipsa de simț practic a celor care au ales culoarea tapițeriei scaunelor – un roșu pe care se vede și cea mai mică scamă, la fel și culoarea autobuzelor, precum și inscripționarea acestora cu „Primăria Municipiului Zalău” sau „Autobuz 100% electric”, nu era cazul – toată lumea știe că sunt autobuze electrice și că actele de achiziție le-a semnat municipalitatea. Problema este cu totul alta: ce vom face cu cetățenii călători din categoria „blatiștilor”, dar mai ales  a celor care ne fac, zi de zi, viața grea prin lipsa de educație și respect pentru bunurile noastre, cei care abia așteaptă să-și bată joc de aceste autobuze noi? Cei care urcă, murdari din cap până în picioare, care miros urât pentru că nu se spală, care au asupra lor tot felul de bagaje soioase și pline de mărfuri urât mirositoare, cei care călătoresc fără bilet sau abonament, cei care scuipă sau aruncă coji de semințe pe jos sau care își lipesc fețele de geamuri, admirând pitorescul Zalău în drumurile lor ori mâzgălesc cu carioca spatele scaunelor? În marile orașe din țară există deja o regulă respectată și impusă mai ales de șoferi: urcarea se face exclusiv pe ușa din față, pentru ca, teoretic cel puțin, cei care urcă să valideze abonamentul sau biletul sub ochii șoferului (așa cum se întâmplă, de altfel, în multe orașe europene, dar și pentru ca șoferul – având în vedere contextul pandemic pe care îl traversăm, să îi poată da jos pe cei care nu au masca pe figură. de altfel, și pe ușile acestor autobuze electrice sunt puse autocolante care informează cât se poate de clar că ușa din mijloc este destinată exclusiv coborârii, iar cea din față este destinată doar celor care urcă în autobuz. Această regulă trebuie, acum mai mult ca niciodată, respectată! Investiția municipalității, ca orice investiție în lucruri pentru care plătim cu toții, investiții care ne mai dezvoltă și pe noi și ne aliniază, cât de cât, la trendul evoluției sociale pe care îl simțim în marile orașe, este mereu pusă sub semnul pericolului la Zalău, pentru că așa cum știm cu toții, cetățenii certați cu bunul-simț și civilizația, înving aproape mereu. Poate că cei de la Transurbis ar trebui, măcar în cazul acestor autobuze noi pe care le-am așteptat, să impună un set de reguli stricte, clare, fără de care o călătorie să nu mai fie posibilă. Zălăuanii s-au săturat să suporte mereu lipsa de atitudine și implicare a celor plătiți să facă ordine, dacă cei care sunt obligați să circule civilizat și în legalitate nu vor să facă acest lucru nici în ruptul capului.

Afișe, foi lipite cu scotch  și mini-altare în cabinele șoferilor

Municipalitatea ar trebui să interzică cu desăvârșire afișajul clandestin, cu aspect urât și „țigănesc”, foarte des întâlnit în vechile autobuze: foi A4 cu tot felul de proverbe sau îndemnuri religioase, trase în folie din plastic și lipite cu bandă adezivă pe uși și pe geamuri, anunțuri de angajare, reclame afișate urât, ilegal, afișe de spectacole, lipite cu scotch pe geamuri și uși, ori expozițiile cu obiecte bisericești din cabinele șoferilor. Împreună, atât cei care administrează aceste bunuri cât și noi, cei care beneficiem de un transport modern și ecologic, putem călători cu autobuze cu care să ne mândrim și care să merite, în final, banii cheltuiți. Împreună, atât municipalitatea, șoferii, directorii societății de transport și mai ales călătorii, trebuie să înțelegem, măcar acum, că aspectul unui oraș și gradul de civilizație al cetățenilor care locuiesc în el este reprezentat într-o mare măsură de aspectul și felul în care sunt folosite și îngrijite mijloacele de transport în comun. 

 

6 Thoughts to “Autobuzele electrice sunt frumoase și curate: cât timp vor rămâne așa?”

 1. Anonim

  rromi tot gratis circula, ca si pe fostele autobuze? magistratul pensionat, cu o pensie de 9500 lei, mai are abonament?

 2. Anonim

  Fără romi si fara sacoșe de tot felul aruncate pe scaune cred ca o sa arate destul de bine.

 3. Anonim

  cum ar fi ca municipalitatea sa dea o hotarare de Consiliul local, prin care sa interzica accesul in aceste autobuze a celor care nu respecta minimul de reguli in societate: – sa fie curati, spalati, tezi (cei care au consumat alcool sa nu aiba acces in autobuze), fara acele bagaje pline de mizerii de la tomberoane, etc.
  si binenteles totul sa fie gratis !! sa se dublee impozitul pe masini ! sau cel putin pe masina nr. 2-3-4-5 a unuei familii !

 4. Ana

  Ne am saturat de țâganocii nesimtiti, murdari din cap pana in picioare,care se aseaza pe scaune si circula fara bilet zi de zi. Vorbesc tare, rad, pun muzica la telefon, NU AU MASTI, murdaresc tot ce ating. N am nimic cu rromii care isi vad de treaba si traiesc civilizat alaturi de noi,sa nu fiu gresit inteleasa. Dar nu se poate! Toate aspectele prezentate in articol sunt valide si reale! Fix asa se intampla!!!

 5. vosi

  ..si sa nu iutam sa multumim liberalilor de la primarie, care sau chinuit sa le aduca …ca astia de acum numa se lauda, da parca ei sau ostenit….doar taietori de pambglica….hohhohohohoh

 6. Anonim

  Vor fi curate pana la toamna iar din iarna vor incepe ca „pice” pe capete finaciare defecțiunile, defecțiuni cauzate de drumurile proaste!!!!

Leave a Comment