Atributii sporite pentru Garda Financiara

Atributii sporite pentru Garda Financiara

Garda Financiara a obtinut de saptamana aceasta noi competente, in principal de a incheia acte de control pentru stabilirea starii de fapt fiscale si constatarea imprejurarilor in savarsirea unor fapte prevazute de legea penala in domeniul financiar-fiscal, a anuntat Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Pe de alta parte, Garda Financiara mai poate constata si fapte care au avut ca efect evaziunea si frauda fiscala, stabilind implicatiile fiscale ale acestora si dispunand, in conditiile Codului de Procedura Fiscala, luarea masurilor asiguratorii – impunerea sechestrului – ori de cate ori exista pericolul ca debitorul sa se sustraga de la urmarire, sa-si ascunda ori sa-si risipeasca averea.

De asemenea, comisarii Garzii Financiare pot efectua, in exercitarea controlului operativ si inopinat, monitorizari si verificari necesare prevenirii, descoperirii si combaterii faptelor de evaziune fiscala. Astfel, printre principalele obiective ale Garzii Financiare pentru anul 2010 se regaseste continuarea monitorizarii in regim de permanenta a achizitiilor intracomunitare, in special de produse agroalimentare (legume, fructe, cereale, carne etc.) si materiale de constructie (ciment, caramida etc.), in scopul prevenirii sustragerii agentilor economici de la plata taxei pe valoarea adaugata aferenta operatiunilor.

Actualul sistem privind taxa pe valoare adaugata pentru comertul intracomunitar prevede libera circulatie a marfurilor in spatiul comunitar si a impus eliminarea evidentei institutionalizate a bunurilor provenite din statele membre, prin renuntarea la formalitatile si controlul vamal. Fiscul precizeaza ca aceasta oportunitate este exploatata ilicit de catre unii operatori economici care, prin invocarea unor identitati fictive, cesionarea ori abandonarea firmelor care acumuleaza debite fata de bugetul de stat, se sustrag de la plata obligatiilor fiscale.

Aceasta modalitate de lucru, care presupune insa mobilizarea unui volum semnificativ de forte, a condus inca din anul 2009 la identificarea si combaterea activitatii unor grupuri infractionale, bine organizate, care controleaza anumite domenii de activitate, se mai arata in comunicatul ANAF. Garda Financiara va mai urmari, in 2010, respectarea de catre operatorii economici a actului normativ privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata si cu modificarile ulterioare, in sensul identificarii cazurilor in care acestia nu utilizeaza aparatele de marcat electronice fiscale.

Alte articole

Leave a Comment