Asigurații și pensionarii, așteptați în Bizușa. O stațiune benefică pentru tratarea reumatismului

Stațiunea Bizușa, inclusă pe lista biletelor de tratament asigurate prin intermediul Casei Județeane de Pensii (CJP) Sălaj, nu este preferată de pensionarii sălăjeni. Cel puțin asta se precizează într-un raport al instituției  cu privire la realizarea planului de acțiune în primul semestrul al acestui an, raport prezentat în cadrul ultimei ședințe de Colegiul prefectural. Conform acestuia, în primele trei luni ale anului în curs, respectiv în primele serii de bilete de tratament, pensionarii și asigurații din sistemul public de pensii au fost reticenți la plecarea în stațiune datorită pandemiei de Covid-19, iar pentru stațiunea Bizușa nu a fost înregistrată nicio solicitare. “Stațiunea Bizușa a primit avizul Direcției de Sănătate Publică, pentru deschiderea bazei de tratament, doar începând cu data de 1 iunie, datorită acestui fapt  pensionarii și asigurații din sistemul public de pensii nu au fost interesați de această stațiune”, au precziat reprezentanții CJP Sălaj. De asemenea, biletele de tratament în stațiunile Buziaș și Geoagiu Băi se valorifică mai greu, fiind puțin solicitate de pensionarii și asigurații în sistemul public de pensii care vor să urmeze un tratament balnear la costuri mici, respectiv jumătate din valorea venitului brut.

Bizușa – stațiune pentru persoanele cu afecțiuni reumatismale

Staţiunea Bizuşa se află în județul Sălaj, iar apele minerale de aici sunt sulfatate bicarbonatate, cloro-magneziene, sodice, hipotone și atermale. Factorii terapeutici permit tratament balnear și de recuperare eficient, iar indicații terapeutice în această stațiune sunt pentru pesoanele cu: afecțiuni reumatismale inflamatorii, afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, dorsala si lombara, artroze si poliartroze), afecțiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrita), afectiuni hepato-biliare, afecțiuni ale rinichiului și ale căilor urinare, afecțiuni ale sistemului nervos periferic și afecțiuni ginecologice. Persoanele care ajung în această stațiune pot benefica de diferite proceduri terapeutice și anume: băi calde cu apă sulfuroasă la cadă, băi galvanice, termoterapie, aerosoli, electroterapie – curenți de joasă, medie și înaltă frecvență cu unde scurte, ultrasunet și laser, proceduri cu câmpuri magnetice de joasă frecvență, masaj terapeutic și gimnastică medicală.

Cel mai important factor natural de cură al stațiunii Bizușa îl reprezintă apele minerale sulfatate bicarbonatate, cloro-magneziene, sodice, hipotone și atermale, recomandate pentru cura externă și pentru ingestie. Factorii terapeutici de aici permit oferirea de tratament balnear și de recuperare pentru afecțiuni ale aparatului locomotor, afecțiuni ginecologice, ale tubului digestiv și ale sistemului nervos periferic. De asemenea, procedurile care se realizează persoanelor aflate la tratament la Bizușa sunt cură internă şi externă de ape minerale.

Aproape 2000 de solicitări în acest an

De precizat este faptul că biletele de tratament disponibile prin CJP Sălaj se eliberează personal titularului sau unei alte persoane desemnate de către titular prin procură autentificată, din care să rezulte că mandatarul este împuternicit să ridice biletul de tratament balnear. La eliberarea biletelor de tratament, beneficiarii vor prezenta la CJP Sălaj actul de identitate în original, cuponul pentru plata pensiei aferent lunii iulie în copie și original, adeverința eliberată de către angajator cu câștigul brut aferent lunii anterioare eliberării biletului, dar și biletul de trimitere formular cu regim special eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate în copie și original. Pe biletul de trimitere, de la medicul de familie sau medicul de specialitate, este necesar să fie specificată stațiunea în care se recomandă tratament balnear.

Sejurul asigurat printr-un bilet de tratament este de 16 zile și include cazarea cu trei mese pe zi și tratamentul pentru 12 zile. Până în prezent, pentru acest an, au fost depuse 1958 de cereri privind acordarea de bilete de tratament.

Profilul stațiunilor

Pensionarii sau asigurații în sistemul public de pensii pot alege o serie de stațiuni unde să urmeze tratament în funcție de afecțiuni, după cum urmează: profil cardio vascular – Buziaș, Covasna, Tușnad și Vatra Dornei; profil digestiv – căi respiratorii-reumatic – Slănic Moldova; profil digestiv – Sângeorz și Olănești; profil nevroză – Sinaia, Stâna de Vale, Bușteni și Predeal; profil reumatic-nevroză – Moneasa; profil reumatic căi respiratorii – Govora, Slănic Prahova și Târgu Ocna; profil reumatic digestiv – Căciulata și Călimănești; profil reumatic ginecologic – căi respiratorii – Sovata; profil reumatic – Călacea, Felix, Geoagiu, Herculane, 1 Mai, Bala, Bizușa, Tinca, Tășnad și Turda; profil reumatic ginecologic – Eforie Nord, Saturn, Neptun, Techirghiol, Amara, Bazna, Mangalia și Ocna Șugatag.

 Sursa foto: facebook Hotel Ceres Bizușa

Leave a Comment