Arhitecţii, invitaţi să redeseneze centrul Zalăului

Municipalitatea va organiza un concurs pentru identificarea unei soluţii de reamenajare a zonei centrale a Zalăului, respectiv Piaţa 1 Decembrie 1918, strada Unirii, pasaj strada Unirii şi Piaţa Iuliu Maniu.
Demersul face parte din proiectul „Remodelarea spaţiului public din municipiul Zalău – consens între nevoile culturii urbane locale şi rigorile arhitecturii designului urban, finanţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul menţionat se numără printre cele şapte câştigătoare la aria „Arhitectură şi Design” din cele 57 depuse, fiind evaluat cu 99,66 puncte din 100 posibile. „Iniţiativa are ca scop elaborarea unui nou concepr în ceea ce priveşte arhitectura şi designul zonei centrale a municipiului Zalău. Acest lucru se va realiza în principal prin organizarea şi desfăşurarea unui concurs de soluţii în două faze, cu premii, deschis specialiştilor din domeniu, care vor readapta arealul ţintă la nevoile socio-culturale, arhitecturale şi funcţionale actuale”, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Radu Căpîlnaşiu.
Primele trei proiecte, alese de către un juriu de specialitate, vor fi răsplătite cu premii în valoare totală de 54.000 de lei, planurile urmând să fie expuse public pentru informazea zălăuanilor.
Implementarea proiectului se va realiza cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) – Filiala Transilvania, ce se va implica în organizarea şi desfăşurarea concursului de soluţii, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – Facultatea de Arhitectură şi Urbanism, care susţine sesiuni de informare pentru 20 de liceeni din clasele terminale şi pentru 20 de angajaţi din primăriile de oraşe şi din Consiliul Judeţean Sălaj, precum şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj.
Proiectul, cu o durată de şase luni, cu începere din a doua jumătate a lunii aprilie, are un buget de aproape 79.000 de lei, din care 55.000 de lei reprezintă finanţarea acordată de AFCN, iar diferenţa, contribuţia de la bugetul municipiului.
Pentru a promova şi în rândul populaţiei demersul amintit, OAR va organiza, pe parcursul săptămânii viitoare, o expoziţie în aer liber cu cele mai bune proiecte de urbanism şi amenajări ale unor spaţii publice din România. Expoziţia se va desfăşura în Piaţa 1 Decembrie 1918 (platoul de marmură), a precizat arhitectul Nagy Attila, reprezentantul OAR Filiala Transilvania.
„Zona centrală va fi tratată unitar. Piaţa Iuliu Maniu este centrul istoric al Zalăului şi va fi legată funcţional, urbanistic şi evolutiv de Piaţa 1 Decembrie 1918. Dacă se va realiza şi pietonalul de legătură, terminale vor fi două piaţete urbane. Pe lângă acest areal, nu ar strica identificarea unei soluţii în ceea ce priveşte circulaţia rutieră în zonă şi parcările, pentru că se va elimina un organ funcţional al oraşului. Probabil va fi exploatat drumul din spatele pieţei agroalimentare, zonă care va prelua aspectele respective”, a opinat Nagy.
Câştigătorul concursului va fi cunoscut pente circa şase luni, acesta urmând să primească un premiu de 25.000 de lei. În ceea ce priveşte momentul de implementare a planului premiat, primarul Zalăului nu s-a hazardat să lanseze un termen, invocând că „avem prea multe constrângeri pe bugetul local”.

Alte articole

3 Thoughts to “Arhitecţii, invitaţi să redeseneze centrul Zalăului”

 1. Anonim

  Facem pariu ca proiectul castigator va fi pus in aplicare de o firma a lui Ionita Crecan?

 2. Anonim

  proiectu nu va fi pus niciodata in aplicare pentru ca acest primar nu este in stare de nimic, pentru ca in primaria din zalau este o cloaca condusa de fosti nomenclaturisti care sunt doar in stare sa linga, fara a pune suflet pentru zalau si fara discernamant, doar pe interese

 3. Zălăuan

  Pe vremea comuniştilor s-a făcut actuala arhitectură a centrului Zalăului.
  Ei au fost capabili de aşa ceva.
  Actualii conducători sunt departe de aşa ceva.
  Dacă un şef de la partid a vrut să întoarcă blocurile de la Galeriile Meseş invers, aşa a făcut !
  Despre actualii conducători nici nu are rost să ne răcim gura.

Leave a Comment