Alex Bogdan Ilieș, designerul sălăjean care confecționează perne pentru refugiați

A croit și confecționat inclusiv ținute preoțești, dar și haine inspirate din folclorul local, coase, aranjează, coordonează proiecte de voluntariat și s-a remarcat la nenumărate evenimente de profil. Sălăjeanul Alex Bogdan Ilieș este acum reprezentantul studenților la Universitatea din Oradea, Departamentul de Textile, Pielărie și Management Industrial, iar de câteva zile face parte dintr-un proiect prin care studenții confecționează perne pentru refugiați.

Pe Bogdan îl cunosc de aproape 10 ani. Ne-am întâlnit la nenumărate evenimente și expoziții care au avut în centrul atenției costume populare, cămăși, modele textile. Ultima oară am stat de vorbă la Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou. Mi-a povestit despre modelele de haine preoțești pe care le concepe și le confecționează. M-a impresionat cu pasiunea sa pentru haine. Zilele trecute l-am văzut din nou pe Alex. De această dată, sălăjeanul a impresionat cu proiectul din care face parte, un proiect al Universității din Oradea. Studenții care studiază industria textilă s-au pus pe treabă și confecționează perne, pilote. Alex este student în anul IV, este designer și meșter popular, iar acum petrece ore în șir la mașina de cusut pentru a confecționa perne și alte elemente textile destinate celor care fug din calea războiului.

Pasiune și multă muncă

„Pot să spun că este cel mai frumos proiect la care particip. Sub îndrumarea profesorilor universitari, în cadrul Universității din Oradea, Facultatea de Imginerie Energetică  și Management Industrial, s-au realizat produse (perne , pilote, paturi) pentru persoanele refugiate din Ucraina. Mobilizarea s-a făcut într-un timp extrem de scurt, la proiect răspunzând foarte mulți studenți din toți anii de studiu, atât de la secția de Tehnologia Tricotajelor și Confecțiilor cât și de la secția Inginerie Economică Industrială. Modul de desfășurare a fost extraordinar și foarte atent, firma Lava Knitting din Oradea ne-a pus la dispoziție toate materialele necesare pentru realizarea de produse!  Dacă ne gândim puțin, croitoria este o meserie de bază care, în unele situații, este extrem de apreciată și foarte folositoare. Sperăm să le fie folositoare aceste produse mămicilor și copiilor, pentru a le oferi căldură și bucurie”, a declarat tânărul sălăjean.

Zestrea lui Alex

Alex este și cel care a derulat în Sălaj nenumărate proiecte de voluntariat și a pus bazele atelierului de creație „Zestrea lui Alex”. Tânărul se documentează, culege informații din satele Sălajului, salvează schițe, modele, iar apoi încearcă să le pună în practică.

One Thought to “Alex Bogdan Ilieș, designerul sălăjean care confecționează perne pentru refugiați”

  1. […] A croit și confecționat inclusiv ținute preoțești, dar și haine inspirate din folclorul local, coase, aranjează, coordonează proiecte de voluntariat și s-a remarcat la nenumărate evenimente de profil. Sălăjeanul Alex Bogdan Ilieș este acum reprezentantul studenților la Universitatea din Oradea, Departamentul de Textile, Pielărie și Management Industrial, iar de câteva zile face parte dintr-un proiect prin care studenții confecționează perne pentru refugiați. Pe Bogdan îl cunosc de aproape 10 ani. Ne-am întâlnit la nenumărate evenimente și expoziții care au avut în centrul atenției costume populare,  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment