Ajutor suplimentar pentru familiile sărace

Beneficiarii ajutorului social şi ai alocaţiei pentru susţinerea familiei ar putea primi, din aprilie, un sprijin financiar suplimentar cuprins între 18 şi 23 de lei pe lună. Potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat de Ministerul Muncii, ajutorul suplimentar va fi acordat în funcţie de veniturile familiei pentru a acoperi cheltuielile suplimentare generate de eliminarea tarifului social la energie electrică şi gaze naturale.

Familiile care au venituri pe membru de familie de până la 200 lei vor primi un ajutor suplimentar de 23 lei, iar pentru cei cu venituri pe membru de familie cuprinse între 201 şi 370 lei ajutorul va fi de 18 lei. Ajutorul suplimentar va fi acordat din oficiu, pe toată perioada ajutorului social şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei. Plata este asigurată din bugetul Ministerului Muncii şi ar urma să fie efectuată odată cu plata ajutorului social şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei.
La nivelul judeţului Sălaj, peste 6.600 de beneficiari ai ajutorului social şi ai alocaţiei pentru susţinerea familiei s-ar putea bucura de acest ajutor suplimentar. Potrivit Elisabetei Matolcsi, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Sălaj, se înregistrează, în prezent, un număr de 3837 de beneficiari ai alocaţiei pentru susţinerea familiei şi un număr de 2831 de beneficiari ai ajutorului social.
Potrivit explicaţiilor reprezentanţilor Ministerului Muncii, creşterea cheltuielilor pentru categoriile vulnerabile se situează între 14 şi 20 lei, la care se adaugă o creştere medie de 3 lei a preţului gazelor naturale. Dacă în prezent un beneficiar al tarifului social plăteşte,în medie, 10 lei pentru energia electrică consumată, acesta va plăti aproximativ 25 lei, după eliminarea tarifului social şi ţinând cont de creşterea cu 6 procente a preţului energiei electrice. Astfel, prin acordarea ajutorului suplimentar va fi compensată creşterea facturii la gaze şi energie electrică.
Preţul energiei electrice a crescut cu 6 la sută de la 1 ianuarie 2013, iar de la 1iulie 2013 se preconizează o majorare cu 2 procente, potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). De asemenea, la factura finală se vor adauga doi lei lunar, reprezentând energia verde. Preţul pentru gazele naturale, pentru consumatorii casnici va fi majorat la 1 iulie 2013 cu 8 la sută, iar de la 1 octombrie cu 2 la sută.

Alte articole

Leave a Comment