Acțiune de colectare a deșeurilor electrice și electronice în Zalău

O acțiune de colectare a deșeurilor formate din aparate electrice și electronice, va avea loc vineri, 30 martie, în mai multe cartiere din Zalău. Organizatorii campaniei, Primăria Municipiului Zalău și Serviciul Local de Colectare Sălaj, oferă cetățenilor, prin această acțiune, servicii gratuite de colectare a deșeurilor electrice. Acțiunea are și caracter educativ, în ceea ce privește importanța colectării aparatelor electrice vechi sau stricate, fiind susținută de Asociația Română pentru Reciclare – RoRec.

Cetățenii municipiului  Zalău au ocazia să scape în mod corect și fără să afecteze mediul ori curățenia orașului, de deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE), trimițându-le la reciclare. Programul acțiunii de colectare inițiat de municipalitate va fi vineri, 30 martie 2018, între orele 9 -15, în patru puncte de colectare provizorie care îi așteaptă pe cetățeni cu aparate electrice și electronice vechi, defecte sau pe care nu le mai folosesc, becuri sau baterii, spre a fi colectate selectiv și trimise la reciclare. Aceste puncte vor fi amenajate în cartierele Porolissum – lângă Peco, Brădet – lângă Codiflor, Dumbrava – lângă Piaţă și la Centrul de Colectare permanent Zalău – strada Fabricii nr. 30B.

Pentru deșeurile electrice predate, deponenții pot câștiga, prin tragere la sorți, unul dintre premiile oferite în cadrul unei tombole ce va fi organizată cu ocazia acestei acțiuni de colectare. Tombola va avea loc pe 30 martie 2018, la Centrul de Colectare Zalău, începând cu ora 16. Premiile sunt un cuptor cu microunde digital, un aspirator, două mașini de călcat și două mixere.

Colectarea deşeurilor electrice nu este un proces complicat pentru nimeni, nici pentru cetăţeni, nici pentru persoanele juridice. Serviciul Local de Colectare Sălaj, prin numărul apelabil gratuit TelVerde 0800 444 800, asigură permanent preluarea gratuită a deșeurilor electrice grele sau voluminoase, direct de la domiciliu, sediu de firmă sau instituţie, prin simpla programare telefonică. Persoanelor juridice li se oferă documentele necesare de casare. De asemenea, cetățenii pot aduce oricând deșeurile de aparate electrice și electronice la Centrul de Colectare permanent din Zalău, de pe strada Fabricii nr. 30B. Programul centrului este luni, miercuri și vineri, între orele 14-16. Studiile arată că în societatea de astăzi sunt mai multe aparate electrice – cum ar fi telefoane mobile, computere sau televizoare – decât oameni. Se estimează că până în 2020 fiecare om va deține, în medie, șase aparate electrocasnice. În ultimii 10 ani, achiziția de aparate noi a crescut exponențial, ceea ce este un lucru foarte bun, căci fără tehnologie nu am ține pasul cu vremurile. Legislația specifică și obligativitatea colectării selective a DEEE are ca motivații principale protecția mediului, a sănătății populației și a resurselor pământului de efectele negative, iremediabile, ale deșeurilor electrice, mai ales în contextul unei creșteri continue a numărului de aparate electrice existente în casele oamenilor.

Deşeurile electrice au în structura lor componente non-biodegradabile, ce conţin substanţe toxice. Ajunse la groapa de gunoi sau în natură, aceste substanţe poluează solul, aerul şi apa, ne afectează tuturor sănătatea și calitatea vieții. Persoana de contact – Florin Popa, telefon 0744 661 810

 

 

Alte articole

Leave a Comment