Virozele şi pneumoniile fac ravagii printre sălăjeni

 

Deşi săptămâna precedentă a fost însorită, sezonul rece şi-a intrat tot mai mult în drepturi şi, de la o zi la alta, temperaturile au continuat pe scadă. Pe acest fond, virozele şi pneumoniile au făcut ravagii printre sălăjeni, aproape 1.400 de persoane primind asemenea diagnostice.

Astfel, potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Ligia Marincaş, 1.266 de sălăjeni au fost diagnosticaţi cu afecţiuni ale aparatului respirator, numărul cazurilor fiind în creştere cu 0,51 procente, în timp ce alte 116 persoane au fost depistate cu pneumonie, numărul îmbolnăvirilor fiind cu 5,5 la sută mai mare ca în intervalul de şapte zile precedent.

 Copiii sunt cei mai afectaţi

 Ca şi în sezonul rece precedent, şi acum copiii continuă să fie cei mai sensibili la viruşii de sezon. „În privinţa afecţiunilor respiratorii, cele mai multe îmbolnăviri continuă să fie depistate la copii, la segmentul de vârstă 5-14 ani fiind înregistrate 410 cazuri, în timp ce alte 347 de îmbolnăviri au fost diagnosticate la persoane cu vârste cuprinse între 15-49 de ani. Din cele 116 pneumonii, cele mai multe – 36 – au fost depistate la segmentul de vârstă 15 – 49 de ani, dar am avut şi 19 cazuri înregistrate la copii cu vârste între 2-4 ani”, a declarat Ligia Marincaş.

Din totalul de 1.382 de bolnavi, pentru 81 de persoane medicii au recomandat internarea, restul urmând tratament în regim ambulatoriu.

Potrivit sursei citate, specialiştii MS recomandă populaţiei ca în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă şi să se vaccineze antigripal, pentru evitarea îmbolnăvirilor. Pentru sezonul rece 2012 – 2013, Direcţia de Sănătate Publică Sălaj a solicitat Ministerului Sănătăţii aproximativ 45.000 de doze de vaccin antigripal gratuit, care au fost distribuite medicilor vaccinatori, campania de imunizare fiind în plină derulare în judeţ. Iarna trecută, au fost imunizate antigripal, în cadrul camoaniei naţionale de vaccinare, peste 10.300 de sălăjeni.

 

 

 

Alte articole

Leave a Comment