Vești bune! Mai mulți pensionari sălăjeni vor beneficia de rețete compensate

Vești bune pentru pensionari! Începând de luna aceasta, numărul persoanelor care vor beneficia de rețete compensate cu 90% va crește conform unui act normativ apărut în Monitorul Oficial în 29 august și aplicabil de la 1 septembrie.

De luna aceasta, persoanele cu pensii de până la 1.139 de lei pot solicita compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor, indiferent dacă mai au sau nu și alte venituri, conform unui act normativ apărut în Monitorul Oficial în 29 august și aplicabil de la 1 septembrie. Până recent, această compensare aproape integrală a prețului la medicamente se făcea doar pentru pensiile de până în 990 de lei, scrie avocatnet.ro

După cum prevede Hotărârea Guvernului nr. 643/2019 privind modificarea unor acte normative referitoare la Programul pentru compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor pentru pensionari, și persoanele ce primesc pensii de până la 1.139 de lei pot beneficia, de acum, de medicamente compensate cu 90%. Actul normativ se aplică de la 1 septembrie.

În esență, este vorba de o creștere cu 15% a plafonului pensiei până la care pensionarii pot beneficia de compensarea aproape integrală a medicamentelor. Astfel, la acest moment și persoanele cu pensii de până la 1.139 de lei pot solicita compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor, indiferent dacă mai au sau nu și alte venituri.

Majorarea acestui plafon de pensie a avut loc în contextul în care, potrivit Legii nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, începând cu data de 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie s-a majorat de la 1.100 la 1.265 de lei. De fapt, punctul de pensie s-a majorat, de la început de septembrie, tot cu 15%.

„Această creștere a plafonului de la 990 lei la 1.139 lei/lună inclusiv, are în vedere creșterea cu 15% a valorii punctului de pensie, începând cu data de 1 septembrie 2019, astfel încât să nu fie afectat accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90%”, a fost precizat în nota de fundamentare a proiectului care a devenit, ulterior, Hotărârea Guvernului nr. 643/2019.

Alte articole

Leave a Comment