Un singur sălăjean a fost tratat în străinătate pe banii statului

Pentru unii bolnavi din judeţ, singura şansă la viaţă poate veni de la o clinică din străinătate. Tratamentul poate fi decontat de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Sălaj, în baza formularului E112.

În acest an, un singur pacient din judeţul Sălaj a beneficiat de tratament de specialitate într-o clinică din străinătate în baza formularului E112. „Este vorba despre un copil de doar patru ani, cu grave probleme cardiace şi pulmonare, care a beneficiat de tratament şi spitalizare timp de aproape patru luni într-o unitate spitaliceasă din Germania”, ne-a declarat Marius Tăutu, preşedintele CAS Sălaj.
Întrebat cât a decontat instituţia pe care o conduce pentru serviciile medicale de care micuţul a beneficiat în Germania, Tăutu nu a menţionat suma exactă, sugerând doar că ar fi vorba despre câteva zeci de mii de euro.
Din păcate, la scurt timp după ce pacientul a terminat tratamentul şi a revenit în ţară, acesta a pierdut lupta cu boala.
Potrivit lui Tăutu, formularul E112 se eliberează doar în situaţiile în care tratamentul de care are nevoie pacientul face parte din pachetul de servicii medicale de bază din România, dar, din variate motive, inclusiv tehnice, nu poate fi asigurat în nicio unitate sanitară din ţară. „Nu este un serviciu care să se acorde la cererea pacientului. Medicii curanţi din clinicile universitare sunt cei care decid trimiterea bolnavului la tratament”, a explicat Tăutu, adăugând că procedura ce trebuie urmată nu este una foarte complicată. „Toate formularele necesare se găsesc în clinica universitară. Acolo se întocmeşte dosarul medical, cu care pacientul sau aparţinătorul se prezintă la Casa de Asigurări, unde se verifică autenticitatea documentelor, dacă serviciul medical respectiv intră în pachetul de bază, dacă bolnavul este asigurat, după care se întocmeşte formularul”, a mai spus oficialul CAS Sălaj.
Acesta susţine că numărul beneficiarilor formularului E112 este foarte mic din cauză că „mare parte din boli sunt legate de servicii medicale ce nu sunt incluse în pachetul de bază, cum ar fi transplantul de celule stem ori diverse investigaţii şi tratamente noi, care sunt experimentale chiar şi în străinătate”.

Alte articole

Leave a Comment