Un nou virus hepatitic începe să se răspândească și în România

Un nou virus hepatitic este, potrivit specialiștilor, din ce în ce mai întâlnit în țara noastră. Este vorba despre virusul hepatitei E ce se transmite pe cale orală. De aceea, medicii ne sfătuiesc să ne spălăm temeinic și corect pe mâini, de mai multe ori pe zi, dar și să ne ferim de carnea de porc neprocesată corespunzător din punct de vedere termic.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, boala poate fi tratată cu succes în cazul majorităţii pacienţilor, dar este mai periculoasă pentru femeile însărcinate.

Adrian Streinu-Cercel, manager la Institutul ^Matei Balș^ București, spune că este vorba despre un virus cu transmitere prin circuit pe cale orală. “Pentru asta vreau să atrag atenția asupra modului de folosire a grupurilor sanitare. Dacă folosești mâna dreaptă pentru a folosi hârtia igienică, deschizi robinetul cu mâna stângă, altfel lași pe robinet ce ai luat de acolo. Acest virus așa se transmite în special”.

Liliana Gheorghe, medic primar, gastroenterologie: Accesul la teste e limitat și mare atenție la consumul de carne de porc neprocesată termic, afumată, uscată, acesta este bazinul prin care se răspândește.

Ministerul Sănătăţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au lansat un plan naţional pentru controlul hepatitelor virale în România. Ţara noastră îşi propune să eradicheze hepatita B şi hepatita C până în anul 2030.

Dr. Streinu Cercel a mai spus că acest program dă posibilitatea oricărui pacient să se diagnosticheze și să se trateze. “Trebuie să terminăm cu prosteala asta că vaccinurile nu sunt bune, că ne fac rau. Virusul hepatic B deocamdată nu putem să îl vindecăm, dar putem să îl ținem sub control și putem preveni infecția.

În Europa, 4,7 milioane de oameni sunt infectaţi cu hepatita B şi 3,9 milioane cu virusul hepatitei C. Iar 10 la sută din totalul bolnavilor de hepatită din Europa sunt români. În ţara noastră, aproximativ 800.000 de persoane au hepatită cronică B, iar 600.000 au hepatită cronică C”, a spus medicul Adrian Streinu Cercel.

 

 

 

Alte articole

Leave a Comment