Spitalul Judeţean va fi dotat cu un nou computer tomograf

În cadrul vizitei de lucru pe care ministrul Sănătății, Florian Bodog, a făcut-o sâmbătă, 1 aprilie, la Zalău, oficialul s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, şi cu managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, Laurenţiu Barna.
După ce a vizitat ambulatoriul celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţul Sălaj, ministrul a discutat cu oficialii locali despre problemele spitalului judeţean şi ale sistemului de sănătate din judeţ. „Am găsit un spital frumos, aproape în totalitate renovat, care respectă circuitele, are un management bun, oameni inimoşi, specialişti care îşi desfăşoară activitatea în slujba pacientului. Ceea ce am apreciat în mod deosebit este buna colaborare între autorităţile locale şi managerul spitalului, aspect care poate fi un model de urmat pentru alţii”, a declarat ministrul Sănătăţii la finalul vizitei.
El a anunţat că Ministerul are în derulare un program prin care intenţionează dotarea cu câte un computer tomograf şi un RMN a fiecărui spital judeţean care nu dispune de astfel de echipamente. Printre beneficiari se va număra şi SJU Zalău, în condiţiile în care CT-ul existent este „expirat, fiind după durata de utilizare”. „Guvernul României are un program de dotare a tuturor spitalelor judeţene care nu au computer tomograf şi RMN cu astfel de echipament. Încercăm ca în acest an să facem prima etapă din program şi anume dotarea cu CT. Acestea au fost prinse şi bugetate pe un împrumul de la Banca Mondială, pe care l-am găsit cam stând în Minister, dar care, în momentul de faţă este deblocat. Suntem în negocieri în ceea ce priveşte termenele, pentru a nu fi redusă sumă de la BM care a fost raportată Guvernului în 2014. Vorbim despre 250 milioane de euro, din care până azi au fost folosiţi doar 4,8 milioane de euro. Riscul este mare de angajare, dar am schimbat toată echipa şi încercăm ca în fiecare spital judeţean să aducem un computer tomograf”, a declarat ministrul, adăugând că Blocul operator şi Terapia Intensivă vor fi dotate cu aparate de anestezie şi ventilatoare.
Florian Bodog a mai anunţat că în cabinetele de medicină şcolară vor fi încadraţi asistenţi medicali, în vederea revitalizării sistemului de medicină şcolară, de altfel, o prioritate a Ministerului Sănătăţii. În ceea ce priveşte criza vaccinurilor, sursa citată a anunţat că aceasta va lua sfârşit în scurt timp. „Exceptând vaccinul anti-hepatitic, toate celelalte vaccinuri vor ajunge în ţară într-o lună”, a dat asigurări Bodog.
Referindu-se la lipsa acută de medici din spitalele româneşti, oficialul a opinat că aceasta ar putea fi rezolvată, cel puţin în marile oraşe, odată cu creşterea salariilor medicilor. Pentru oraşele mici, o soluţie ar fi desfăşurarea rezidenţiatului în spitalele judeţene: „Pentru orașele mici este o idee de a coborî rezidențiatul la nivel de spital județean. Adică aducem rezidenții în spitalele județene. Nu e niciun secret, dacă vin și muncesc aici cinci ani, unii se căsătoresc, alții se îndrăgostesc de oraș, alții de spital și vor rămâne”.
La rândul său, Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj, a mulţumit ministrului Sănătăţii pentru vizită şi pentru clarificarea unor aspecte pentru acţiuni viitoare, concrete şi eficiente. „Intenţia noastră este să armonizăm proiectele de dezvoltare ale spitalului cu strategia Ministerului Sănătăţii şi să folosim toate sursele de finanţare posibile – fonduri europene, bani guvernamentali, surse ale Consiliului Judeţean şi surse proprii ale spitalului. Dar cel mai important lucru este acela de a vedea care sunt intenţiile Ministerului Sănătăţii şi în ce fel va trebui să se poziţioneze Spitalul Judeţean în contextul în care discutăm despre construirerea unor spitale regionale, care vor schimba puţin strategia în zonă”, a punctat Marc.

4 Thoughts to “Spitalul Judeţean va fi dotat cu un nou computer tomograf”

 1. Anonim

  Trimiteți CT-ul la guvern, că ăia au pitici pe creier! E unu care parcă mestecă gumă cînd vorbește, alta se sparge-n figuri cu engleza, altu-i ministrul umbrelor de plopi etc.

 2. anonim

  ar fi bine sa se respecte si drepturile pacientilor la upu zalau, nu sa fie primiti si tratati mai rau ca animalele. De medicii de aici sa nici nu mai auzim, ar fi bine sa-si arunge unii dintre ei diplomele la cos. Gardianul este mai mare sef decat medicul, daca ar putea te-ar si bate cu bastonul pe care-l are asupra lui. Ar fi bine ca conducerea spitalului sa vada mai bine ce se intampla la upu zalau. Salajeni va recomand sa nu apelati la serviciile de la upu zalau, mergeti in alta parte, si cereti-va drepturile de pacienti.

 3. Alfaman

  Ministrul a punctat in calendar inc-o vizita si cu asta basta. Il doare-n dos de neregulile foarte multe din Spitalul Judetean.In urma vizitei de forma a astuia, toata lumea e bine merci. Mai putin pacientii.

 4. Anonim

  Sa promiti nu e greu, asa ca palavragiul de asa zis ministru, a dat (din gura) CT-uri, RMN-uri si toate cele, la toata lumea. Sa ma anuntati cand se va realiza acest lucru faptic. Conducerea judetului si a spitalului de urgenta, au promis ca dau medicilor specialisti locuinte „in cel mai scurt termen”. Stiti de cand dureaza acest termen? De anul trecut, dinaintea alegerilor locale. Cand se va finaliza actiunea ? La alegerile viitoare ??!

Leave a Comment