Spitalul Judeţean caută şef pentru UPU-SMURD


Demisia doctorului Silviu Ladariu de la şefia UPU Zalău a pus în încurcătură conducerea celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ. În lipsa unui alt medic care să aibă specilizare în medicină de urgenţă, la şefia secţiei a fost numit un medic de familie. Acum, Spitalul are nevoie şi de şef pentru UPU, şi de medici pentru miile de pacienţi care se prezintă anual la Urgenţă.

La aproape un an de la demisia doctorului Silviu Ladariu din funcţia de şef al Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU-SMURD) din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău, postul este scos la concurs. Pentru înscrieri, doritorii mai au la dispoziţie doar câteva zile la dispoziţie, data limită fiind 26 martie. În ceea ce priveşte concursul, ce presupune interviul – susţinerea proiectului de management, proba scrisă şi proba clinică sau practică, acesta va avea loc în prima jumătate a lunii aprilie.
Candidaţii trebuie să aibă specializare în medicină de urgenţă, cu grad de medic primar sau specialist, şi cel puţin trei ani de experienţă (fără întrerupere) în cadrul unei UPU. În plus, trebuie să facă dovada că în ultimii cinci ani nu au fost sancţionaţi de conducerea unităţilor în care şi-au desfăşurat activitatea sau de către Colegiul Medicilor din România şi să achite o taxă de concurs de 250 de lei. Potrivit oficialilor SJU Zalău, o altă condiţie impusă vizează atestatul în managementul serviciilor de sănătate, pe care candidaţii trebuie să îl deţină ori să se angajeze să îl obţină în maxim un an de la numirea în funcţie. Doar doi dintre medicii SJU Zalău se potrivesc profilului: dr. Silviu Ladariu şi dr. Mihai Iuhas.
„Este pentru prima dată în istoria UPU Zalău când se organizează concurs pentru desemnarea medicului care să coordoneze activitatea Unităţii”, ne-a declarat Laurenţiu Barna, managerul celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ.
Personalul medical insuficient în această secţie este o problemă mai veche şi a reprezentat dintotdeauna o provocare căreia conducerea Spitalului Judeţean nu a reuşit să-i facă faţă. Ca dovadă, deşi organigrama UPU Zălaj prevede un minim de 16 posturi de medici, în prezent, serviciile medicale din Urgenţă sunt asigurate de doctorii Mihai Iuhas şi Silviu Ladariu, ambii cu specilizare în medicină de urgenţă, dr. Eva Lapoş (pediatrie) şi dr. Carmen Alexe, medic de familie cu atestat în medicină de urgenţă. Lor li se adaugă cadrele medicale care fac gărzi: cinci medici rezidenţi (doi dintre ei în an terminal), trei medici ATI, doi medici de familie şi un medic generalist, susţine Barna. Acesta a mai spus că pentru a rezolva problema personalului, au fost scoase la concurs şi două posturi de medic specialist medicină de urgenţă.
În ceea ce priveşte şefia Unităţii, aceasta este asigurată, din luna mai a anului trecut, de către medicul Carmen Alexe. Anterior lui Alexe, UPU a fost condusă de către medicul Silviu Ladariu, singurul medic primar de urgenţă din judeţ. Acesta a preluat frâiele secţiei în 2009 şi a renunţat la ele în aprilie 2015.

Leave a Comment