Situație îngrijorătoare. Tot mai mulți sălăjeni sunt afectați de cancerul bronhopulmonar

Azi este Ziua mondială de luptă împotriva cancerului. Din păcate, cancerul este o boală tot mai prezentă și printre sălăjeni, iar datele medicilor oncologi locali arată că, cel puțin în 2021 s-a păstrat incidența la bărbați a cancerului bronhopulmonar și a cancerului colorectal,  iar la femei – cancerul mamar și cancerul de col uterin. Și la femei a crescut în ultimii ani incidența cancerului bronhopulmonar.

Putem evita cancerul?

Medicul oncolog Alexandru Iliescu, actualul director medical al Spitalului Județean de Urgență din Zalău, a explicat într-un interviu acordat cotidianului nostru că „trebuie să evităm alimente care se cunosc că sunt cancerigene, consumul de toxice și evitarea mediilor care duc la apariția acestei boli. Pentru a apărea un cancer este nevoie de o combinație între factorii cu care intrăm noi în contact. Sunt acei factori de risc, substanțe toxice, mediu cu factori periculoși, poluare etc. Mai e și partea genetică, iar aici e o problemă pentru că nimeni nu prea știe cu ce bagaj genetic vine. Dar și aici s-au făcut pași importanți în cercetarea internațională. Există inclusiv proiecte românești concepute în a secvenția părți ale genomului tocmai pentru a identifica posibile alterații care să ducă la apariția cancerului. Până la urmă, un cancer descoperit în fază incipientă, când este localizat, este eliminat printr-o terapie locală și boala este tratată.”

Incidența cancerului a crescut

„Da, a crescut incidența acestor afecțiuni, iar aici sunt două aspecte. În primul rând depistăm mai mult, iar accesul la investigații devine tot mai facil. Și ne bucură chestiunea asta pentru că deși descoperim mai mult, important este să descoperim în fază incipientă. Pe de altă parte, speranța de viață a crescut foarte mult. Asta vine la pachet cu boli pe care noi nu le-am mai întâlnit. Cancerul face parte din categoria asta de boli”, a adăugat dr. Iliescu.

Cancerele rare, o problemă la nivel național

Sălăjeanca Dorica Dan coordonează Asociația Națională a Cancerelor Rare și ne-a declarat astăzi că „există Planul național de cancer care a fost lansat recent și ne bucurăm foarte mult că există un asemenea plan în care sunt cuprinse inclusiv cancerele pediatrice care sunt cancere rare. Dar, cancerele rare la adulți nu sunt menționate. Ne dorim să introducem un capitol nou în acest plan, un capitol despre cancerele rare. E nevoie ca lumea să înțeleagă că pacienții cu cancere rare au dificultăți asemănătoare cu cele ale pacienților cu boli rare, dar că au și nevoi specific pacienților cu diferite forme de cancer. Pentru asta este nevoie de un capitol separat în programul național. Am constatat că există deschidere și sperăm că lucrurile se vor așeza.”

 

One Thought to “Situație îngrijorătoare. Tot mai mulți sălăjeni sunt afectați de cancerul bronhopulmonar”

  1. […] Azi este Ziua mondială de luptă împotriva cancerului. Din păcate, cancerul este o boală tot mai prezentă și printre sălăjeni, iar datele medicilor oncologi locali arată că, cel puțin în 2021 s-a păstrat incidența la bărbați a cancerului bronhopulmonar și a cancerului colorectal,  iar la femei – cancerul mamar și cancerul de col uterin. Și la femei a crescut în ultimii ani incidența cancerului bronhopulmonar. Putem evita cancerul? Medicul oncolog Alexandru Iliescu, actualul director medical al Spitalului Județean de Urgență din Zalău, a explicat într-un interviu acordat cotidianului nostru că…  » Citeste mai mult […]

Leave a Comment