Servicii medicale pentru persoanele cu handicap – proiect de anvergură derulat  în Sălaj

Un proiect de o importanţă deosebită pentru persoanele cu dizabilităţi din judeţ a fost lansat oficial marţi, 22 noimebrie, în Zalău. “Îmbunătăţirea accesului la servicii socio-medicale pentru persoanele cu dizabilităţi din judeţul Sălaj” este un proiect finanţat prin Programul de cooperare elveţiano-român acest program beneficiind şi de sprijinul Consiliului judeţean Sălaj, al cadrelor medicale sălăjene şi care aşteaptă în continuare, pentru asigurarea continuităţii, şi sprijinul altor persoane ori entităţi economice generoase. La eveniment au participat Rodica Marian, președintele Societății Handicapaților Zalâu (SHZ), şefii instituţiilor medicale din judeţ şi municipiul Zalău – managerul Spitalului Judeţean, Laurenţiu Barna, Directorul Direcţiei de Asistenţă Socială, Violeta Milaş, Directorul Casei de Asigurări de Sănătate, Olga Stana, Preşedintele Consiliului judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, reprezentanţi ai administraţiei locale şi ai societăţii civile, medici şi asistenţi. Rodica Marian, cea care s-a ocupat îndeaproape de acest proiect, așa cum a dovedit în nenumărate alte rânduri în cei 27 de ani de activitate neîntreruptă în cadrul Asociației înființate și conduse de ea, a vorbit în cadrul evenimentului despre necesitatea implicării societății civile, a autorităților, a cadrelor medicale dar și a oamenilor care nu au legătură sau nu au în familie o persoană cu dizabilități, a tuturor celor care pot da o mână de ajutor în aceste proiecte a căror necesitate este uriașă.

Pornind de la problemele grave ale sănătăţii dentare, însoţite aproape întodeauna de tulburări de vorbire şi de abilităţi de viaţă slab dezvoltate la persoanele cu dizabilităţi, Asociaţia SHZ Zalău condusă de Rodica Marian, împreună cu partenerul DGASPC Sălaj, prin  acest proiect în valoare de 80.000 franci elveţieni, îşi propune să dezvolte servicii socio-medicale astfel încât să poată oferi persoanelor cu dizabilităţi din judeţul Sălaj, cu risc crescut de marginalizare şi risc de excludere socială servicii sociale de calitate, conform nevoilor lor reale. Concret, se va înfiinţa în Zalău, la sediul SHZ Zalău, un cabinet medical dentar accesibilizat, special destinat persoanelor cu dizabilităţi, care va deţine o componentă de servicii la domiciliu pentru persoanele nedeplasabile; un serviciu pentru tulburările de vorbire, dezvoltânsu-se în acelaşi timp şi serviciul existent de ergoterapie din cadrul asociaţiei.

Premergător infiinţării acestor servicii în cadrul proiectului se va derula o campanie de informare şi conştientizare a rolului sănătăţii dentare în starea de bine şi în procesul de integrare socio-profesională al persoanei cu dizabilităţi, intitulată „Îndrăzneşte să Zâmbeşti!”. Prin aceasta vor fi informate 300 de persoane cu dizabilităţi cărora le vor fi dezvoltate abilităţile de igienă dentară: persoanele vor primi, şi vor fi instruite cum să folosească materialele de igiena dentară. În vederea oferirii de servicii conform problemelor individuale şi a potenţialului de recuperare a persoanei cu dizabilităţi, va avea loc o activitate de cartografiere a stării sănătăţii dentare, a tulburarilor de limbaj şi a deprinderilor de viaţă independentă pentru 300 de persoane cu dizabilităţi. În funcţie de rezultatele evaluării, persoanele cu dizabilitati vor fi îndrumate spre serviciile sociale şi medicale de care au nevoie, iar 126 de persoane vor primi servicii în cadrul cabinetului medical dentar; 50 vor beneficia de serviciile cabinetului de logopedie şi 50 de serviciile de ergoterapie. În scopul antrenarii cât mai multor entităţi publice şi private în îmbunătăţirea calităţii vieţii personelor cu dizabilităţi, unul din obiectivele proiectului constă în constituirea unei reţele de lucru alcatuită din 12 structuri: organizaţii, instituţii publice, etc. La un număr 20 de persoane – reprezentanţi ai acestor structuri, le vor fi dezvoltate capacităţile profesionale în urma participării la cursul de instruire pe teme din domeniul “drepturile şi particulariltăţile persoanei cu dizabilităţi”, “tehnici de comunicare cu persoana cu dizabilităţi” etc. Proiectul se derulează pe o perioadă de 12 luni.

dana-pop-casa-de-sanatate 2016_11220108 2016_11220111   2016_11220077 2016_11220078 2016_11220079 2016_11220082 rodica-stana-4 director-ajpis-pop barba-laurentiu 2016_11220091 2016_11220089 2016_11220088 2016_11220087 diyabilitati

 

 

Alte articole

One Thought to “Servicii medicale pentru persoanele cu handicap – proiect de anvergură derulat  în Sălaj”

  1. Anonim

    Bine ca i-ai insirat pe toti looseri aia si nu ai pomenit nimic de Rodica Marian! Care e sufletul Asociatiei Handicapatilor Zalau! Rusinica!

Leave a Comment