Sălajul a primit o nouă tranşă de vaccinuri

După ce timp de câteva luni, medicii de familie din judeţ au fost nevoiţi să pună pe lista de aşteptare bebeluşii programaţi pentru vaccinare, în ultimele săptămâni, Ministerul Sănătăţii s-a dovedit mai mult decât generos şi a transmis Sălajului mii de doze de vaccin.

Celor 1.400 de doze de vaccin hexavalent distribuite la mijlocul lunii noiembrie, le urmează peste 1.600 care au ajuns, zilele trecute, în stocul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, şi care au fost împărţite medicilor de familie. „Sperăm să reuşit nu doar inunizarea bebeluşilor care ar trebui să primească vaccinul până la finalul anului, ci şi a tuturor restanţierilor”, ne-a declarat Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj.

Prima tranşă a fost destinată cu prioritate sugarilor care nu au fost imunizaţi la două luni, precum şi nou-născuţilor, conform calendarului naţional de vaccinare. Vaccinul hexavalent combină, într-o singură doză, cele trei vaccinuri care se fac bebeluşilor la vârsta de 2 luni, 4 luni şi 11 luni, împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B şi poliomielitei. Toate sunt boli foarte grave, iar unele, mortale. Hexavalentul face parte din schema obligatorie de imunizare şi este administrat, gratuit, copiilor. Primul plus al acestui vaccin este că injectarea se face o singură dată, copiii căpătând, astfel, protecţie, împotriva a şase boli.

Odată cu dozele de hexavalent, Sălajul a mai primit şi 3.600 de doze de vaccin BCG (antituberculos), vaccin care se face obligatoriu tuturor nou-născuţilor, încă din maternitate. Tot acum au ajuns şi 3.000 de doze de antigripal, care se adaugă celor 7.000 trimise în urmă cu o două săptămâni.

Alte articole

Leave a Comment