Sălăjenii vor putea să cumpere medicamente și să facă investigații medicale oriunde în țară

Sălăjenii vor putea obține, din 1 ianuarie 2020, medicamentele de care au nevoie din orice farmacie din țară, iar investigațiile paraclinice se vor putea face fără să se mai țină seama de casa de sănătate cu care are contract medicul care a făcut recomandarea. Măsura ar fi trebuit implementată de la 1 iulie 2018, dar Guvernul a decis amânarea implementării măsurii de două ori, iar acum, printr-un act normativ oficializat recent, este stabilită o nouă amânare a aplicării acestei măsuri.

Românii asigurați ar fi putut avea acces la tratamentele medicamentoase și la investigații paraclinice oriunde în țară în baza recomandării medicului încă de la 1 iulie 2018, așa cum era stabilit prin Contractul-cadru ce reglementează condițiile acordării asistenței medicale (Hotărârea Guvernului nr. 140/2018). Numai că s-a decis amânarea acestei facilități, termenul stabilit acum pentru aplicarea ei fiind 1 ianuarie 2020.

Amânarea se regăsește într-un act normativ publicat vineri în Monitorul Oficial, respectiv în Hotărârea Guvernului nr. 416/2019. Măsurile cuprinse în HG nr. 416/2019 intră în vigoare lunea viitoare, adică pe 1 iulie 2019.

„Având în vedere că este necesară o updatare a soluțiilor informatice pentru implementarea reglementărilor H.G. nr. 140/2018 ce aveau ca dată de aplicare 1 iulie 2019, este necesară prorogarea termenului de aplicare a acestor reglementări. Astfel, până la sfârșitul anului 2019, asiguratul are posibilitatea de a se prezenta la furnizorii de medicamente și de investigații paraclinice care sunt în relație contractuală cu aceeași casă de asigurări de sănătate cu care este și medicul prescriptor”, scrie în nota de fundamentare a proiectului legislativ ce a devenit acum HG nr. 416/2019.

Românii ar fi trebuit să aibă deja posibilitatea de a cumpăra medicamente de oriunde din țară, indiferent de județul în care a fost emisă rețeta, încă de anul trecut, dar autoritățile au decis ca măsura să se amâne până la sfârșitul acestei luni, iar acum, prin acest act normativ, se stabilește amânarea aplicării măsurii până la sfârșitul anului.

Legislația actuală prevede obligația farmaciilor de a elibera medicamente compensate, indiferent de nivelul acesteia, doar pentru rețete eliberate de un medic care are contract cu aceeași casă de asigurări de sănătate, adică din aceeași regiune. Același lucru e valabil și pentru investigațiile paraclinice.

Alte articole

Leave a Comment