Raed Arafat, la Zalău: “Heliportul SMURD de la Jibou va fi operațional în acest an”

Situaţia heliportului de la Jibou rămâne, în continuare, în vizorul autorităților, fără a fi în acest moment funcțional. Deși au trecut peste doi ani și jumătate de când investiția (hangarul) a fost finalizată, bazei de la Jibou îi lipsește cel mai important lucru, pista de decolare/aterizare a elicopterului SMURD.

De vină a fost întârzierea emiterii unei Hotărâri de Guvern prin care această bucată de ciment, respectiv pista de decolare/aterizare, să fie așezată pe terenul heliportului. Explicațiile autorităților, aceleași de aproape doi ani și jumătate, au fost multe și variate. Un lucru este cert: pentru a fi operaţional, heliportul trebuie dotat cu o pistă pentru aterizarea/decolarea elicopterului SMURD. Amenajarea pistei ar intra tot în responsabilitatea Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, aceeaşi instituţie care a suportat şi investiţia pentru hangar. Ca să o poată construi, CJ Sălaj trebuia să o primească din nou în administrare, tot printr-o hotărâre de Guvern. Mai pe scurt, trebuia luată de la ISU, acolo unde fusese repartizată și transferată, birocratic vorbind, din nou la CJ.

Lucrurile par să se așeze iar, din informațiile neoficiale pe care le avem, la baza de la Jibou se lucrează în prezent pentru ca la sfârșitul verii aceasta să poată fi folosită. Situația este cunoscută de Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), încă din momentul în care problemele au început. Cu toate acestea, s-au scurs peste doi ani și această investiție este cu lacătul pe ea. Iată ce spunea Raed Arafat în urma cu un an și jumătate:

“Orice heliport are etape de construcţie, iar la Jibou a rămas o etapă: cea a platformei. E o chestiune de legalitate şi de hârtii, din păcate, în care cei de la Consiliul Judeţean Sălaj nu au nicio vină. Urmează să fie rezolvată, sper în acest an (2017 – n. red.), prin emiterea unei noi hotărâri de Guvern. Documentele ce trebuie finalizate sunt în curtea noastră, la Bucureşti ”, declara atunci Raed Arafat, pe timpuri. Abia la un an după acele afirmaţii, guvernanţii au reuşit să readucă imobilul „în curtea” MAI. Recent, la Zalău, reprezentanții Instituției Prefectului Sălaj a purtat discuții cu secretarul Raed Arafat. În ultimul răspuns primit, la sfârșitul anului trecut,  din partea reprezentanților Consiliul Județean Sălaj se arată următoarele: “Din corespondența purtată între Instituția Prefectului-județul Sălaj, secretarul de stat Raed Arafat și IGSU, reiese faptul că Ministerul Afacerilor Interne încearcă să operaționalizeze investiția din bugetul său, având în vedere că inițierea unei Hotărâri de Guvern pentru darea terenului în administrarea Consiliului Județean Sălaj, în scopul realizării lucrărilor suplimentare, implică un proces de lungă durată. Se intenționează finalizarea lucrărilor (pentru pistă, sisteme de coordonarea GPS și semnale acustice etc.) din bugetul IGSU”. Prezent la Zalău, luni, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a spus că baza ar putea fi operațională începând din toamna acestui an.

“Referitor la baza aeriană de la Jibou, Raed Arafat a precizat că  anul acesta s-au alocat fonduri pentru ca platforma din beton să poată fi construită. ”Elicopterul există. Au fost două motive de întârziere. Unul este finalizarea, şi în al doilea rând, sunt cauze ce țin de accidentul din Moldova (Republica Moldova, n.red.), trebuia să amânăm puțin până la pregătirea unor piloţi. Noi am pierdut un echipaj de piloţi în acest accident şi impactul imediat a fost acela că nu am mai putut capacita noi echipaje. Bineînţeles, problema este în curs de rezolvare. Am înţeles că se face platforma şi în două – trei luni se finalizează totul. Dacă este aşa, anul acest avom activa şi elicopterul în judeţul Sălaj, care va deservi zona de Nord Vest. Piloţi sunt în pregătire. Ei trebuie să facă un anumit număr de ore. Deci asta este problema elicopterelor SMURD-ului, care este una normală. Nu orice pilot poate să conducă elicoptere. Trebuie să fie un pilot cu minim 1.000 de ore de zbor pentru a putea fi comandant de echipaj şi să opereze un elicopter SMURD. Deci  din acest punct de vedere, eu cred că în cursul acestui an, dacă totul merge bine, vom reuşi să operaţionalizăm punctul. Banii, am înţeles că sunt alocaţi. Nu mai avem probleme care să ne oprească (…). În 2013 nu am prevăzut accidentul din Moldova, din acel an au fost probleme care au apărut, s-a făcut hangarul, s-a finalizat, dar terenul a  trebuit, prin actul normativ, să fie dat înapoi către ISU. A fost o chestiune de legislaţie care s-a complicat şi acum vă spun: banii sunt alocaţi. Acum, dacă nu mă credeţi sau mă credeţi, faptele vor dovedi la final. Intenţia noastră este să pornim elicopterul cât mai repede’’, a precizat Raed Arafat, luni, la Zalău.

 

 

 

One Thought to “Raed Arafat, la Zalău: “Heliportul SMURD de la Jibou va fi operațional în acest an””

  1. Anonim

    sa vezi ce rapid dadeau asti de la guver o hotarare daca avea careva mara PSD, ceva probleme in instanta

Leave a Comment