Părinții pot cere vaccinul împotriva cancerului de col uterin, pentru fetițe, de la medicii de familie

Ministerul Sănătății va relua campania de vaccinare a fetițelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani cu vaccinul împotriva cancerului de col uterin. Ministerul este în curs de achiziție a vaccinului Gardasil 9, singurul produs autorizat şi utilizat pentru vaccinarea împotriva infecţiei HPV. Schema de vaccinare include două doze pentru persoanele la care vaccinarea este iniţiată la vârste cuprinse între 11 şi 14 ani şi trei doze pentru persoanele la care vaccinarea este iniţiată la vârsta peste 14 ani.

Vaccinul va fi administrat fetițelor care au între 11 și 14 ani, dar și celor pentru care s-a solicitat vaccin în anii 2017, 2018 și 2019, care la momentul acceptării aveau această vârstă.

Medicii de familie trebuie să precizeze necesarul până pe 12 iunie, administrarea urmând a se face tot în cabinetele lor. Pentru a beneficia de protecție, este indicat ca toate dozele să fie făcute așa cum indică medicii.

Cancerul de col uterin poate fi depistat printr-o investigaţie medicală gratuită în România, testul Babeş-Papanicolau, fiind recomandat ca toate femeile cu vârste între 18 şi 64 de ani să facă anual acest test. Dacă este depistat în fază incipientă, cancerul de col uterin poate să fie tratat, însă, din păcate, numărul femeilor care fac acest test periodic este mic.

Leave a Comment