Pandemia coronavirus: ne apropiem de scenariul IV

Ministrul interimar al Sănătății, Nelu Tătaru, a spus, duminică, într-o declarație televizată, că România ar putea intra în scenariul IV – cel mai aspru – la începutul săptămânii viitoare, când în România numărul infectărilor cu noul coronavirus va depăși cifra de 2.000. Ministrul Sănătății a spus că vârful pandemiei de Covid-19 din România ar putea fi așteptat dupâ 15 aprilie, atunci când se estimează că numărul românilor infectați va ajunge la 10.000 de persoane.

”Vor fi și cazuri grave, 10.000 de cazuri, dar depinde cum ajungem la această cifră. Dacă ajungem repede și avem cazuri care sufocă sistemul, va fi dificil pentru stările critice. Dacă avem o urcare lentă, atunci îi vom putea trata pe cei aflați în spitale și putem interna și alte cazuri noi. „Menționez că ne apropiem de Scenariul IV, când vom avea cazul cu numărul 2.001 confirmat, un scenariu în care cazurile ușoare și medii vor fi tratate acasă, iar cazurile și cele critice vor fi tratate în spital, în secțiile de boli infecțioase și la ATI, sub supraveghere”, a spus Neu Tătaru. Întrebat cum se va face supravegherea celor de acasă, Nelu Tătaru a precizat că aceste cazuri ușoare sunt cele care au un tratament minim antiviral. ”Ele vor fi sub supravegherea medicului de familie, unui medic cu experiență, a voluntarilor precum și a medicilor specialiști în măsura în care situația o impune. Prima relație o vor avea cu medicul de familie care, în funcție de simptomatologie sau evoluția bolii, va solicita medicul infecționist care va decide sau nu internarea”. Referitor la transportul cu materiale de protecție venit din Coreea, ministrul Sănătății a explicate cine va avea prioritate la distribuire. ”A fost al doilea transport de 100 mii de combinezoane din totalul de 1.750.000. Ele au fost ridicate de IGSU, ele vor fi distribuite Direcțiilor de Sănătate Publică către spitale, SMURD și secțiilor de primiri urgențe. Prioritate vor avea unitățile care tratează acum coronavirus, cele care vin în etapa a doua de suport și cele care vin în etapa a treia de suport”, a spus Nelu Tătaru. Ministrul Sănătății a precizat că cel mai mare focar de infectări din sistemul sanitar este la Suceava, acolo unde 90 de cadre medicale sunt contaminate cu coronavirusul Covid-19.

Duminică la orele serii, România avea 1.760 de cazuri confirmate și anunțate și 42 de decese. În județul Sălaj aveam un singur caz confirmat cel de acum două săptămâni, pacientul fiind în prezent vindecat. De atunci, nu au fost raportate cazuri noi.

 

 

One Thought to “Pandemia coronavirus: ne apropiem de scenariul IV”

  1. anna

    dar le-a testat cineva ? este acelasi lucru cu cei care asteapta sa castige la loto, fara sa joace…

Leave a Comment