Elevii s-au reîntors în bănci în urmă cu o lună, iar odată cu pregătirile pentru noul an școlar, mulți părinți sunt preocupați de pachețelul zilnic pentru școală. Cele mai populare opțiuni rămân sandwich-urile, de multe ori ambalate în diverse cutii colorate și gândite pe gustul copiilor. Deși sunt preparate într-un timp scurt, adesea sunt însoțite de dulciuri și sucuri, ceea ce contribuie la creșterea semnificativă a cantității zilnice de zaharuri, depășind limitele recomandate pentru vârsta lor.
Potrivit unei analize InfoCons, cantitatea totală de zaharuri dintr-un pachet format din pâine, ketchup, parizer cu carne de pasăre, castraveți murați, un suc la pai și o mini-prăjitură poate ajunge la aproape 100 de grame pe zi.
Rezultatele arată că pâinea conține între 0,18 g și 9 g de zaharuri, ketchup-ul între 1,3 g și 24,8 g, parizerul de pasăre până la 0,9 g, iar castraveții murați până la 5 g. Mai mult, deserturile cresc și mai mult valoarea totală. O mini-prăjitură poate avea între 27 și 40 g de zaharuri, iar sucurile ambalate chiar și 15,1 g.
Specialiștii recomandă citirea atentă a etichetelor înainte de cumpărare, pentru a alege variante cât mai echilibrate. Cu atât mai mult, dincolo de zaharuri, fiecare produs conține și aditivi alimentari, ceea ce are un aport negativ asupra sănătății copiilor.