Număr record de intervenţii şi kilometri: AMBULANŢA sălăjeană a ocolit Pământul de 16 ori în şase luni

Deşi Sălajul intră în categoria judeţelor mici, iar statisticile, indiferent de domeniul în care sunt întocmite, nu arată atât de spectaculos ca în alte judeţe, pe segmentul Sănătăţii în general şi cel al intervenţiilor Ambulanţei în special, cifrele “bat” recorduri aproape egale cu cele existente în marile judeţe. Serviciul Judeţean de Ambulanţă a efectuat, în doar şase luni din acest an, nu mai puţin de 640.757 kilometri de-a lungul şi de-a latul judeţului, o distanţă care, privită dintr-o perspectivă “globală”, înseamnă „ocolul” Pământului de aproape şaisprezece ori.

În conferinţa de presă desfăşurată marţi la sediul Serviciului de Ambulanţă Sălaj au fost prezentate, în cifre, intervenţiile şi cazurile la care Ambulanţa a fost solicitată să intervină, dar şi evenimentele la care cei care îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestui serviciu de importanţă crucială pentru judeţ, au participat sau urmează să participe în perioada următoare. Primele şase luni din anul 2016 au însemnat pentru Ambulanţă un total de 14.254 intervenţii, dintre care, cele mai multe – 12.765 – au însemnat intervenţii de urgenţă.

Din totalul solicitărilor, 1.489 au fost pentru transport, iar 1.210 au fost solicitări la care a fost necesară participarea medicului. Cele mai triste cifre dintre toate cele care alcătuiesc intervenţiile Ambulanţei sunt cele referitoare la intervenţiile în urma evenimentelor rutiere. În cele 123 de accidente rutiere care au avut loc pe raza judeţului în primul semestru al anului, cadrele medicale, cu toate eforturile făcute, au constatat decesul a 209 persoane. Agresiunile (bătăi, loviri, leziuni provocate în urma scandalurilor etc.) au însumat 58 de cazuri în care Ambulanţa a intervenit pe raza judeţului. Liviu Balint, directorul Serviciului, a vorbit despre noile dotări care vor intra pe poarta parcului auto al Ambulanţei sălăjene.

“Cel puţin jumătate din ambulanţele cu care personalul îşi desfăşoară activitatea, deşi sunt încă în stare corespunzătoare de funcţionare, ar putea trece prin numărul de kilometri şi anii de fabricaţie, << poarta >> casării. Cu toate acestea, personalul întreţine cât se poate de bine întreg parcul auto, asistenţii, medicii dar mai ales şoferii, încearcă să păstreze în condiţii cât mai bune preţioasele „salvări”. Toate sunt dotate corespunzător, au aer condiţionat şi întreaga aparatură necesară intervenţiilor, indiferent de natura acestora”, a spus directorul Ambulanţei sălăjene.

Cinci maşini de ambulanţă noi, dotate după ultimele standarde, vor ajunge până la sfârşitul anului în judeţul nostru, spun reprezentanţii instituţiei. Totodată, două noi centre de ambulanţă vor fi înfiinţate în scurt timp, la Ileanda şi  Zimbor, acolo unde, mai ales din cauza distanţei, ar putea exista la un moment dat probleme de intervenţie. Centrele vor avea personal, acolo vor merge şi voluntari – în funcţie de domiciliul fiecăruia şi, fireşte, de opţiune- şi toată aparatura necesară intervenţiilor.

Concursul naţional de Ambulanţă va fi găzduit, în 2017, de judeţul Sălaj

Chiar şi  la nivel naţional Serviciul sălăjean de ambulanţă se prezintă foarte bine. La cea mai mare competiţie în domeniu, Concursul Naţional de Ambulanţă, a cărui ultimă ediţie s-a desfăşurat la Sibiu, echipajele sălăjene s-au întors acasă cu un frumos loc cinci din 42, În acest an concursul se va desfăşura la Sinaia, acolo unde Ambulanţa judeţeană Sălaj va fi din nou prezentă iar în 2017, judeţul nostru va fi gazda acestui concurs la nivel naţional. Un alt eveniment la care Ambulanţa va participa este cel care face parte din programul ASAR – Erasmus România, judeţul nostru fiind unul privilegiat prin invitaţia de participare având în vedere că doar opt judeţe au fost invitate la acest eveniment.

Programul se axează în principal pe atragerea voluntarilor către acest domeiu, unde există o nevoie acută de cadre dar şi de oameni care vor să-şi aducă în mod voluntar, aportul.  Urgent Med Equity (UME) este un eveniment organizat de asociaţia serviciilor de Ambulanţă din România în parteneriat cu Societatea de salvare din municipiul Bucureşti şi este unul dintre cele mai importante evenimente cu specificul medicinei de urgenţă din ţară.  În cadrul programului vor fi promovate aspectele ce ţin de medicina de urgenţă, la eveniment fiind aşteptaţi, în calitate de invitaţi, preşedintele Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc, primarul  Zalăului, Ionel Ciunt, dar şi reprezentanţi ai unor instituţii judeţene.

Voluntarii, aşteptaţi cu braţele deschise

Reprezentanţii Ambulanţei au vorbit despre necesitatea promovării ideii de voluntariat în acest domeniu, după exemplul multor ţări europene care strălucesc la acest capitol. La Ambulanţa sălăjeană îşi desfăşoară activitatea peste 30 de voluntari iar în privinţa cadrelor medicale noi, cel puţin un medic care îşi finalizează studiile în acest an, este aşteptat să îşi înceapă activitatea în cadrul Ambulanţei sălăjene. Voluntariatul în acest domeniu este poate unul dintre cele mai nobile acte pe care orice persoană, indiferent de vârstă sau pregătire, le poate face. Printr-o simplă cerere depusă la secretariatul Serviciului de Ambulanţă şi un test nu foarte complicat de cunoştinţe generale, cei care doresc să se alăture medicilor şi asistenţilor în intervenţiile lor pot deveni voluntari în cadrul Ambulanţei.

Pe lângă pregătirea, echipamentul şi sprijinul medicilor, voluntarii Ambulanţei câştigă experienţă în muncă (certificată) şi vor avea satisfacţia de a se număra, fără nicio exagerare, printre cei care reuşesc să facă marea diferenţă dintre viaţă şi moarte, salvând sute de vieţi prin intervenţiile la care sunt solicitaţi. Intervenţii către care aleargă indiferent de orele din zi sau din noapte, de condiţiile meteo ori starea drumurilor pe care “Salvările” numără secundele, în goana lor către viaţă.

Alte articole

13 Thoughts to “Număr record de intervenţii şi kilometri: AMBULANŢA sălăjeană a ocolit Pământul de 16 ori în şase luni”

 1. Anonim

  apectele mentionate demonstreza ca societatea romaneasca se autodistruge

 2. xxl

  La nr. De km. S-au adaugat si cei pe care -i face Como cu masina unitatii in scopuri personale

  1. Anonim

   cu totii avem cate o suferinta sau avem mai devreme sau mai tarziu de acest Serviciu! Sa ne bucuram ca il avem, ca actioneaza foarte repede si ca putem avea acces la el. la ce nenorociri sunt pe lumea asta si cum traiesc altii, ar trebui sa ne gandim de doua ori si cel putin o data, sa multumim. Felicitari Ambulantei si sa fiti mereu alaturi de noi. cat despre critici nefondate si lovituri inutile, nu e nimic de spus, unii oameni scriu chiar fara sa gandeasca.

 3. Anonim

  Felicitari pentru modul de expunere a eveninentelor prezentate .In sfarsit am citit un material bun.speram ca cele prezentate sa se concretizeze.felicitari conducerii de la salvare si felicitari ziaristului!

 4. NuCris

  Acesti oameni au o munca stresanta, de mare uzura mai ales psihica. la noi acest serviciu merge foarte bine si acest lucru il poate confirma oricare cetatean care a apelat la ambulanta. loc de mai bine este oriunde, poate ca si consiliul judetean ar trebui sa se gandeasca sa mai ofere bani pentru dotare, de vreme ce anul trecut am ramas pe exces bugetar ceea ce inseamna bani neutilizati. Chiar daca e vorba de o statistica, este placut sa citesti felul in care a fost prezentata.

 5. Anonim

  DA !!AM DEVENIT UN POPOR DIN CE IN CE MAI BOLNAV DAR STATISTICILE SPUN CA NE RARIM PE ZI CE TRECE IAR PESTE 30 DE ANI ROMANIA VA AVEA 13 MILIOANE DE LOCUITORI.

 6. Anonim

  felicitari celor care fac lucruri bune.un articol extraordinar.speram ca acesti oameni sa fie sustinuti in demersurile lor.mult succes!

 7. Anonim

  cu totii avem cate o suferinta sau avem mai devreme sau mai tarziu de acest Serviciu! Sa ne bucuram ca il avem, ca actioneaza foarte repede si ca putem avea acces la el. la ce nenorociri sunt pe lumea asta si cum traiesc altii, ar trebui sa ne gandim de doua ori si cel putin o data, sa multumim. Felicitari Ambulantei si sa fiti mereu alaturi de noi.

 8. clau

  vad ca te pricepi si la dsvsa si la ambulanta .daca ai avea putina minte ti-as spune multifunctionala . xxl e masura prostiei si a invidiei,nu?

 9. Oculus

  Balint asta e evident ca vrea sa fie pozat cu orice ocazie.Ori e un frustrat prin definitie, ori sufera de cultul personalitatii.

 10. Anonim

  Toata lumea face poze la o conferinta de presa. Si nu el se pozează ci presa ii face poze. Nu e vorba de vointa lui.

Leave a Comment