Medicii de familie sălăjeni au protestat cu banderole albastre pe braţ

Finanţarea deficitară a asistenţei medicale primare, birocraţia din sistem, dar şi problemele cu care se confruntă de la introducerea cardului de sănătate i-a determinat pe medicii de familie din judeţ să ia atitudine.

Peste 100 de medici de familie din judeţ protestează începând de luni, 21 martie, împotriva Contractului-cadru privind acordarea asistenţei medicale şi pachetul de servicii medicale pentru anii 2016-2017, care a fost aprobat în şedinţa de Guvern din 16 martie, ne-a declarat dr. Dan Medve, preşedintele Asociaţiei Medicina Familiei Sălaj. În semn de protest, dar şi de solidaritate cu ceilalţi medici din sistem, în cursul zilei de luni, aceştia au purtat banderole albastre, iar în cabinete au fost afişate mesaje pentru pacienţi. „Dragul meu pacient, te-ai săturat de proasta funcţionare a sistemului informatic din cauza căruia tu trebuie să aştepţi ore întregi la consultaţie? Să mergi de la un medic la altul ca să îţi poţi obţine reţeta pentru bolile tale, fără să ai siguranţa că farmacia ţi-o va elibera? Să strângi hârtii, scrisori medicale, adeverinţe, declaraţii, certificate în loc să te ocupi de sănătatea ta? Medicul tău protestează de astăzi pentru ca aceste lucruri să nu se mai întâmple şi pentru ca munca lui să fie recunoscută la adevărate ei valoare!”, au putut citi pe uşa cabinetelor pacienţii care s-au prezentat, ieri, la consult.
Protestatarii din judeţ sunt de părere că în forma în care a fost adoptat, documentul nu ţine cont de propunerile medicilor. „Suntem ignoraţi în continuare, contractul este total nestimulativ, deşi ne luptăm să oferim servicii medicale de calitate pacienţilor noştri în condiţiile în care sistemul informatic este o frână serioasă prin funcţionarea sa deficitară“, se precizează într-un comunicat de presă al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), al cărei membră este şi Asociaţia sălăjeană. „Săptămâna aceasta, reprezentanţii medicilor de familie din toată ţara se reunesc la Bucureşti şi vor stabili dacă vor mai accepta încă un contract înjositor sau vor refuza să îl mai semneze”, a precizat Dan Medve.
Acesta a mai spus că medicii de familie sunt nemulţumiţi de finanţarea deficitară a sistemului medical românesc şi a asistenţei medicale primare, dar şi de disfuncţionalităţile şi birocraţia excesivă în toate sectoarele sistemului medical. Protestatarii reclamă îngrădirea unei accesibilităţi optimale a pacienţilor la serviciile medicale din cauza deficienţelor multiple ale sistemului informatic PIAS al CNAS, mai ales de la intrarea în funcţiune a sistemului cardului de sănătate, neplata serviciilor medicale şi imputările nejustificate în sectorul medicinii de familie, datorate multiplele erori ale SIUI.
Membrii Sanitas Sălaj au ales să nu ia parte la aceste acţiuni de protest, susţine liderul de sindicat Chelement Hodiş.

Contractul-cadru are şi părţi bune
Pe lângă nemulţumirile pe care le-a stârnit în rândul medicilor de familie, Contractul-cadru aduce şi reglementări noi, ce urmăresc ca atât persoanele care au asigurare medicală, cât şi cei care nu pot dovedi calitatea de asigurat să aibă un acces crescut la serviciile medicale. În acest sens, au apărut unele modificări privitoare la medicina dentară, dar şi la asistenţa medicală spitalicească şi ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice şi paraclinice.
Astfel, fiecare medic va efectua maximum 42 de consultaţii pe lună, dar nu mai mult de trei pe zi persoanelor invalide, asiguraţilor cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet. La cabinetele de medicină dentară, copiilor cu vârsta de până la 18 ani li se acordă o consultaţie la 6 luni, în condiţiile în care, în prezent, se acordă o consultaţie pe an. Pentru internarea de zi, dar şi pentru cea continuă, actul prevede că nu este necesară prezentarea biletului de trimitere în cazul pacienţilor care au scrisoare medicală la externare cu indicaţie de revenire pentru internare, precum şi pentru pacienţii cu hemofilie aflaţi în programul naţional pentru această boală.
Contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale şi pachetul de servicii medicale pentru anii 2016-2017 va intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie.

Leave a Comment