Mamograf 3D la Spitalul Județean Zalău

Un mamograf 3D a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Zalău. Acesta a fost achiziționat printr-un proiect cu finanțare europeană derulat de Consiliul Județean Sălaj (CJ Sălaj). Această aparatură modernă permite efectuarea de mamografii digitale cu tomosinteză respective mamografii 3D. Aceasta este cea mai avansată metodă imagistică pentru identificarea, încă din stadii incipiente, a cancerului de sân.

Legat de importanța acestei investiții la nivel de județ, Dinu Iancu-Sălăjanu – președintele CJ Sălaj a precizat că „Ne bucurăm că am reușit să aducem această tehnologie de ultimă generație la Spitalul Județean, asigurând, astfel, femeilor din județul Sălaj acces la o investigație salvatoare de vieți. Suntem încrezători că investiția noastră va contribui la creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța controalelor periodice pentru depistarea timpurie a cancerului de sân”.

Specialiștii spun că mamografia 3D crește cu 41% rata de depistare a cancerului mamar, în special a cancerului invaziv. Totodată, această aparatură de ultimă generație are o acuratețe foarte bună (în a determina mărimea, forma și localizarea anomaliilor, astfel că probabilitatea unor rezultate fals pozitive este mult redusă), ceea ce scade cu 15% nevoia ca pacientei în cauză să i se facă biopsie mamară sau teste suplimentare.

Potrivit medicilor radiologi, principalul beneficiu al unei mamografii 3D îl reprezintă modul revoluționar în care sunt procesate imaginile. Spre deosebire de tehnologia 2D, mamografia 3D este o procedură imagistică mult mai avansată, în care razele X se mișcă într-un arc peste sânul pacientei, generând astfel mai multe imagini din diferite unghiuri. Acest lucru permite identificarea rapidă și sigură a tumorilor la nivelul sânilor.

Legat de rolul și importanța mamografului 3D care a venit la Zalău, dr. Alexandru Iliescu – medic primar în specialiatatea oncologie medicală explică faptul că „În mamografia digitală cu tomosinteză, investigație disponibilă de acum la Spitalul Județean de Urgență Zalău, precizia diagnosticului este mult îmbunătățită, putând fi detectate și tumori de mici dimensiuni”.

One Thought to “Mamograf 3D la Spitalul Județean Zalău”

  1. Florentina

    Penibil! Iarăși își arogă merite cântărețul! Sincer , ne-a obosit! Acest “ilustru” conducator parca ii Mesia ptr județul nostru! Doamne scapă-ne de impostori!!!

Leave a Comment