Mahmureala, „dușmanul” care apare după zilele de Sărbători

Pentru că alcoolul nu a lipsit din meniul meselor de Crăciun, în multe cazuri în cantități ce depășesc o limită ușor suportabilă de organism, riscul apariţiei mahmurelii este destul de ridicat.

Alcoolul are capacitatea de a deshidrata şi de a reduce cantitatea de lichide din creier, fapt care provoacă dureri de cap, senzaţia de gură uscată, lipsă de energie, amețeli şi senzaţia de oboseală accentuată, susţin specialiştii în nutriţie. Mai mult, efectul alcoolului asupra învelişului stomacal provoacă greaţă. Un alt factor ce contribuie la instalarea mahmurelii este prezenţa substanţelor rezultate din distrugerea enzimelor din ficat de către etanol. Practic, organismul elimină mai mult lichid decât este necesar din dorinţa de a scăpa de toxine, ocazie cu care se pierde nu doar apa vitală ci şi o serie de substanţe necesare bunei funcţionări a corpului uman. Asigură-i organismului necesarul de vitamina B la micul dejun. Potrivit experţilor, ouăle pot restabili nivelul acestei vitamine din organism. În plus, aceste sunt bogate în proteine, asigurând corpului o mai bună revenire după excesul de alcool. Pâinea din ovăz sau cerealele integrale sunt şi ele indicate la micul dejun, deoarece eliberează treptat energie în organism

Mănâncă dulciuri. Evident, în cantitate moderată. Pentru că după o noapte de beţie nivelul de glocoză din sânge scade, specialiştii în nutiţie recomandă ca a doua zi, după petrecere, să mâncăm câteva pătrăţele de ciocolată, deoarcece acestea vor oferi organismului energie, reglând nivelul de glocoză din sânge.

Sucurile sau alte băuturi fără alcool vor ajuta la reinstalarea echilibrul în organism. Nutriţioniştii recomandă evitarea băuturilor care conţin cofeină, deoarcece acestea vor accentua starea de disconfort. Sucurile din fructe sunt indicate după o seară stropită cu mult alcool, deoarece asugură corpului vitaminele pe care alcoolul le-a eliminat din organism. Înainte de culcare şi la trezire, bea jumătate de litru de apă, deoarece alcoolul duce la creşterea rapidă a nivelului de zahăr, iar nivelul de insulină din organism va depăşi limitele normale. Pentru a echilibra nivelul de zahăr din corp se mai recomandă suplimente alimentare ce au o concentraţie ridicată de săruri şi minerale. Ceaiul verde îndepărtează mahmureala mult mai repede decât o ceaşcă de cafea tare. Este foarte bun și ceaiul de gălbenele. O astfel de băutură se prepară din următoarele ingrediente: trei linguriţe de ceai verde, sucul unei lămâi, o linguriţă de miere şi 500 mililitri de apă fierbinte, care a fiert timp de un minut. Băutura se infuzează cinci minute şi apoi se bea. Hidratarea și odihna sunt esențiale, un supliment cu potasiu ajută, de asemenea, iar pentru cei care vor ca starea de bine să revină cât mai repede, o plimbare în aerul rece al serii poate accelera refacerea organismului după o seară sau două chiar, în care s-a consumat alcool în cantități mai mari.

Leave a Comment