La Spitalul Județean se extind și se modernizează serviciile medicale de urgență

Un proiect cu finanțare din fonduri europene nerambursabile destinat îmbunătățirii serviciilor medicale are contractate lucrările de execuție. Potrivit reprezentanților Consiliului Județean (CJ) Sălaj este vorba despre proiectul “Extindere, modernizare și dotare UPU – SMURD la Spitalul Județean de Urgență Zalău”, în cadrul căruia CJ Sălaj a semnat contractul de execuție a lucrărilor, constructorul (S.C. TCI Contractor General S.A. – lider al asocierii formată din S.C. TCI Contractor General S.A. – Hospital Technical Solutions S.R.L.) având la dispoziție 24 de luni pentru realizarea lucrărilor – termenul de începere fiind estimat în 1 octombrie. Suprafața de peste 890 mp în care își desfășoară activitatea în prezent secția UPU-SMURD din cadrul  spitalului va fi modernizată, extinderea acesteia fiind propusă a se realiza pe o suprafață aproape dublă față de cea existentă, respectiv peste 1460 mp. Astfel, spațiile modernizate și cele nou create vor permite organizarea unei structuri pentru efectuarea consultațiilor pediatrice, respectiv pentru tratarea cazurilor pediatrice, reorganizarea zonei de triaj unic a pacienților, reorganizându-se astfel, traseele dedicate urgențelor majore, spațiile de primire și consultații pentru celelalte tipuri de urgențe, dar și cele dedicate aparținătorilor pacienților.

De asemenea, proiectul odată finalizat va permite: reorganizarea spațiului destinat resuscitării prin extinderea acestuia, asigurarea unui punct de comandă și supraveghere, precum și reorganizarea ori realizarea unor noi spații pentru consultații specifice, destinate examinării cazurilor ortopedice, ginecologice, celor de mici intervenții chirurgicale, precum și spații destinate investigațiilor paraclinice si imagistice. Pentru spațiile administrative și circuitele aferente este prevăzută reamplasarea acestora în demisolul extinderii care se va realiza prin proiect, fiind luate în considerare și crearea unor spații destinate formării continue a personalului medical, relaxării tuturor categoriilor de personal UPU pentru pauze, servirea mesei (oficiu alimentar). Spațiile de depozitare specifice UPU-SMURD pentru materiale sanitare, medicamente și consumabile se vor reorganiza având prevăzute spații de depozitare pentru uzul zilnic în unitatea de primiri urgențe, precum și pentru situații de aflux masiv de victime. Toate spațiile care vor fi modernizate și extinse pentru a putea oferi servicii medicale de urgență în condiții optime vor fi și dotate corespunzător, peste 145 de echipamente/utilaje fiind prevăzute a se achiziționa în cadrul aceluiași proiect.

“Valoarea contractului de execuție, semnat în  cursul săptămânii trecute de către CJ Sălaj, depășește 9,8 milioane lei (peste 2 milioane de euro), din cei peste 14,4 miloane lei care reprezintă valoarea totală a proiectului, cofinanțarea acestuia fiind asigurată din fonduri europene nerambursabile (Programul Operațional Regional 2014-2020-85 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile)”, au precizat reprezentanții CJ Sălaj.

Leave a Comment