La întrecere cu moartea în Spitalul Județean de Urgență Zalău

Incidența accidentelor vasculare cerebrale lovește în tot mai mulți tineri chiar și în Sălaj, iar datele statistice ale medicilor sunt dovada clară a agravării acestei probleme. Obezitatea, lipsa mișcării, alimentația haotică, în exces, stresul, toate acestea pot cauza apariția unui accident vascular. Puțini sunt cei care știu că în Secția de Neurologie a Spitalului Județean de Urgență din Zalău a fost înființată o unitate de terapie intensivă în care ajung pacienții cu accident vascular aflați într-o stare deosebit de gravă. Și încă ceva, fără să lăudăm pe nimeni, la unitatea medicală a fost obținut cel mai bun timp din țară pentru efectuarea trombolizei, o procedură aplicată pentru dizolvarea cheagurilor de sânge la pacienții cu AVC.
Cel mai bun timp din țară a fost obținut la o procedură de tromboliză coordonată de medicul primar neurolog, Lorin Popa, șeful Secției de Neurologie a Spitalului Județean de Urgență din Zalău.

Reporter: Ce este această procedură?
Dr. Lorin Popa: Este o procedură medicală aplicată pacienților cu accident vascular cerebral ischemic. Nu este o procedură aplicată tuturor pacienților, ci doar anumitor bolnavi atent selecționați, sunt anumite criterii. Bineînțeles că există și riscuri, fiind nevoie de acordul bolnavului sau a familiei acestuia. În cazul în care nu reușim să luăm legătura cu familia, acordul este dat de aparținători. Poate fi și acord verbal, telefonic, pentru că nu ajung în timp util la spital, iar pe noi ne interesează să acționăm cât mai repede cu acest tratament, pentru că fiecare minut pierdut înseamnă aproximativ două milioane de neuroni pierduți. Tromboliza este aplicarea intravenoasă a unui medicament. La început, administrăm 10 la sută din cantitate în primul minut, dar numai după ce facem investigațiile necesare și după ce stabilim clar că trebuie să efectuăm această procedură. Urmează o perfuzie pe injectomat, timp de o oră, lent, cu restul medicamentului.

Rep.: De ce este important acest tratament?
L. P.: Pentru că poate reduce dizabilitatea cauzată de un accident vascular cerebral, poate reduce sechelele de genul parezelor, paralizii pe o parte, tulburări de limbaj etc. Bineînțeles, ca orice medicament, tratamentul are limitele lui, nu este garantat sută la sută. Dar, din experiența noastră, am avut pacienți care s-au recuperat total, care au venit cu paralizie pe o parte și au plecat pe picioare din spital. Alții au fost care s-au recuperat mai puțin, dar cu o evoluție mult mai bună decât fără acest tratament. Din păcate, încadrarea pentru efectuarea acestui tratament este foarte selectivă. Pacienții trebuie să ajungă la spital în primele patru ore și jumătate de la debutul accidentului vascular. Aici avem o problemă prezentă în toată țara, nu doar la noi. Avem mulți pacienți care nu știu că au un accident vascular cerebral sau familia nu recunoaște semnele bolii.

Rep.: Care sunt aceste semne ale bolii?
L. P.: Pierderea forței musculare pe o parte din corp, la mână și picior, poate chiar numai la mână, depinde, asimetria feței sau tulburări de limbaj, vorbește mai greu sau nu vorbește deloc, acestea sunt simptomele majore în cazul unui accident vascular cerebral. Sunt simptome ce pot fi recunoscute destul de ușor de aparținători, de familia pacientului.

Rep.: Mi s-a spus că ați reușit obținerea unui timp foarte bun pentru efectuarea trombolizei.
L. P.: Da, Zalăul este considerat un oraș mic, dar cu o dotare materială foarte bună, peste multe alte spitale și spun asta din propria experiență, am văazut multe alte spitale cum stau la acest capitol. Pentru a avea un timp de reacție foarte bun, timpul de când pacientul intră în spital și până primește doza de zece la sută din medicament, trebuie să reacționăm rapid și sunt mulți factori la mijloc. Ambulanțierii care preiau pacientul anunță la spital, se transmite în cât timp va ajunge ambulanța la UPU, încercăm să aflăm de cât timp a survenit accidentul vascular pentru a stabili dacă putem aplica sau nu tratamentul, să vedem dacă se încadrează în acea fereastră de patru ore și jumătate. Ideal este ca pacientul să ajungă la noi în primele trei ore și jumătate. Ambulanța anunță UPU, cei de aici anunță medicul neurolog, computerul tomograf, iar toți acești factori trebuie să meargă foarte bine împreună pentru a obține un timp bun de reacție. Trebuie să fie o colaborare foarte bună, iar orice derogare de la procedură poate cauza probleme. Avem un timp de reacție foarte bun pe care l-am obținut la o pacientă de 85 de ani. Femeia a fost adusă la Unitatea de Primiri Urgențe, aparținătorii erau și ei cu pacienta, am obținut pe loc acordul lor, i s-a făcut rapid un examen neurologic, s-a mers cu ea la tomograf, în șase minute au fost gata și analizele necesare, iar apoi i-a fost administrat tratamentul. Au fost aproximativ nouă minute, iar datele noastre arată că este cel mai bun timp din țară. Cred că zece minute are Spitalul Universitar din București, dar sunt timpi excepționali.

Rep.: Ce riscuri există?
L. P.: Există riscul de sângerare, este un tratament agresiv, care încearcă să dizolve cheagurile de sânge. Sunt riscuri mai ales la pacienții în vârstă. Riscurile cresc la bolnavii cu vârsta de peste 80 de ani.

Rep.: Ce se întâmplă dacă nu găsiți familia pacientului?
L. P.: Se întâmplă destul de rar. Am avut un caz al unui tânăr de 45 de ani. Nu i-am găsit familia, aparținătorii, n-am putut lua legătura cu ei. Am realizat în UPU o comisie formată din trei medici, comisie care a stabilit că se impune aplicarea tratamentului, iar riscurile sunt mai mici decât beneficiile. Din fericire, lucrurile au mers bine în acest caz, iar evoluția tânărului a fost una evidentă.

Rep.: Vă mai aduceți aminte câți oameni au fost salvați prin această procedură, aici, la Spitalul Județean de Urgență din Zalău?
L. P.: Nu știu exact, dar cred că sunt peste 110 pacienți. În cazul acestor pacienți, lcururile au fost favorabile tocmai pentru că ne alegem cu grijă cazurile, stabilim foarte atent unde putem administra acest tratament. Putem aplica tratamentul doar acelor pacienți în cazul cărora știm clar când a apărut accidentul vascular cerebral ischemic, cât timp a trecut de atunci, iar chestiunea asta este foarte importantă. Acolo unde există incertitudini, unde familia nu ne poate oferi informațiile de care avem nevoie, tratamentul nu poate fi aplicat.

Rep.: A scăzut vârsta pacienților care ajung la spital cu accident vascular cerebral?
L. P.: Da, din păcate. Avem tot mai multe asemenea cazuri. Am avut pacienți și de 30 de ani, de 40 de ani. Nu mai este o boală a vârstnicului așa cum era înainte. A crescut incidența la tineri, iar asta din mai multe motive. Fumat, alcool, obezitate, stres etc. Sunt mulți factori care pot duce la apariția accidentului vascular. Avem multe cazuri provocate de hipertensiunea netratată. Am avut cazuri de pacienți tineri care au ajuns la noi cu tensiune de peste 200. AVC-ul nu este o boală ușoară nici pentru pacient, nici pentru familie, nici pentru medic. Acești pacienți pot rămâne cu dizabilități, pot rămâne la pat pentru tot restul vieții.

Rep.: Vreau să destindem puțin discuția. Se spune despre creier că este cel mai performant calculator…
L. P.: Da, creierul este cel mai bun calculator, este unitatea centrală, procesorul tuturor activităților desfășurate în organism. Creierul este ca un univers. Momentan, creierul încă nu este foarte bine cunoscut. Mai sunt boli cerebrale la care nu se cunoaște mecanismul. Neurologia este foarte complexă. Este un domeniu cu multe boli rare care încă așteaptă descoperiri noi, tratamente noi, este o luptă continuă. Poți transplanta o inimă, un rinichi, dar nu și creierul. Creierul nu poate fi înlocuit.

Rep.: De ce v-ați ales această specializare?
L. P.: În studenție făceam practicile de vară la neurologie. Neurologia este o specialitate complexă, logică, iar asta m-a atras. Eu am terminat matematică-fizică în liceu, am studiat și artele, pictura. Am decis până la urmă că medicina este cea pe care vreau să o studiez și asta am făcut. Matematica m-a ajutat mult la partea de logică, să înțeleg mai bine cum funcționează creierul. Este o specialitate în care cele mai multe boli sunt grave.

Rep.: Sunteți implicat și în proiecte medicale.
L. P.: Am reușit să înființăm o unitate de accidente vasculare cerebrale acute aici, în Secția de Neurologie a Spitalului Județean de Urgență Zalău. Este un compartiment cu cinci paturi și ne mândrim cu ea pentru că necesită o dotare aparte. Avem acolo tot ce trebuie din punct de vedere al aparaturii medicale. Aici ajung cazurile cele mai grave. După câte știu eu, în țară, la spitale județene, sunt doar patru secții care au asemenea compartimente. Am primit sprijinul necesar pentru a realiza acest compartiment de terapie intensivă pentru pacienții în stare gravă. Chiar la începutul anului am fost pe primul loc în țară la timpul necesar pentru administrarea trombolizei. Acum suntem pe locul trei, dar la distanță mică față de celelalte spitale. Cred că pe primele locuri sunt Spitalul Floreasca și Institutul Național de Neurologie din București. Zalăul, acel oraș mic, este pe locul trei.

Foto: Magazin Sălăjean

 

 

 

2 Thoughts to “La întrecere cu moartea în Spitalul Județean de Urgență Zalău”

  1. Anonim

    din pacate la laude suntem primii; eu am recomandare de la medic pentru RMN cu substanta de contrast si au trecut mai mult de 3 luni de cand am apelat al Spitalul judeten pt programare si nu am gasit loc,ca nu mai sunt fonduri…..si cotizes de 30 de ani la sistemul de sanatate din Romania Cum imi asigura statul asta dreptul la sanatate ca obligatia de a cotiza mi-a impus-o!

Leave a Comment