Isteria iodurii de potasiu a dispărut și în Sălaj

Sute de sălăjeni au dat anul trecut buzna în farmacii pentru acere iodură de potasiu, produs despre care au auzit că le poate fi de folos în cazul vreunui atac nuclear posibil în contextul războiului din Ucraina. Cei mai mulți solicitanți au fost, spun farmaciștii, vârstnicii, persoane trecute de 60 – 70 de ani, multe speriate în urma informațiilor pe care le-au auzit la televizor. Acum, în această perioadă, interesul sălăjenilor pentru iodura de potasiu a ajuns în pragul dispariției, conform mai multor farmaciști din municipiul Zalău.

Desigur, anul trecut, Ministerul Sănătății a venit chiar și cu un program informațional oficial care cuprinde condițiile în care Iodura de potasiu de 65 mg se va administra în caz de incident nuclear. Potrivit ministerului, iodura de potasiu se va administra exclusiv la indicațiile autorităților și doar în caz de accident nuclear! Comprimatul cu iodură de potasiu 65 mg se administrează pe cale orală și poate fi mestecat sau înghiţit. Pentru administrare la copii cu vârsta sub 6 ani, doza poate fi zdrobită şi amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt. În cazul administrării la sugari (cu vârsta sub 1 an), doza poate fi dizolvată în lapte, apă, suc de fructe, sau zdrobită şi amestecată cu lapte sau suc de fructe. În scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4 – 6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50 la sută. În cazul în care administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă. Durata tratamentului este limitată la o doză unică care va fi administrată sub controlul autorităţilor competente. Această doză va oferi protecţie pentru o expunere de până la 24 ore. În cazul continuării expunerii la radiaţii radioactive, poate fi necesară administrarea unei noi doze în decursul a două zile. Nou-născuţilor nu li se va administra mai mult de o doză. Beneficiul potenţial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică. Riscul de cancer tiroidian per unitate de doză de iod radioactiv este mai mare la făt, nou-născut şi sugar decât la adult. Ca urmare, populaţia ţintă pentru administrarea iodului este reprezentată mai ales de persoanele cu vârsta sub 40 ani. Informațiile sunt disponibile și acum pe pagina de internet a Ministerului Sănătății, dar interesul populației pentru pilula salvatoare aproape că a dispărut.

One Thought to “Isteria iodurii de potasiu a dispărut și în Sălaj”

  1. […] Sute de sălăjeni au dat anul trecut buzna în farmacii pentru acere iodură de potasiu, produs despre care au auzit că le poate fi de folos în cazul vreunui atac nuclear posibil în contextul războiului din Ucraina. Cei mai mulți solicitanți au fost, spun farmaciștii, vârstnicii, persoane trecute de 60 – 70 de ani, multe speriate în urma informațiilor pe care le-au auzit la televizor. Acum, în această perioadă, interesul sălăjenilor pentru iodura de potasiu a ajuns în pragul dispariției, conform mai multor farmaciști din municipiul Zalău. Desigur, anul trecut,… Citeste mai mult […]

Leave a Comment