Iodura de potasiu, căutată și în Sălaj

De teama unor eventuale radiații venite dinspre Ucraina, mai mulți sălăjeni au căutat în această dimineață medicamente pe bază de iodură de potasiu în farmacii locale. Căutările n-au dat rezultate, unitățile neavând pe stoc astfel de medicamente, ne-au informat oficialii unor farmacii din Zalău.

„Am avut oameni care au întrebat, au fost persoane în vârstă. Le este teamă probabil, dar noi nu avem asemenea medicamente pe stoc”, ne-a declarat astăzi o farmacistă. Contactat telefonic, vicepreședintele Colegiului Medicilor de Familie Sălaj, dr. Csakvari Alexandru, ne-a declarat că iodura de potasiu nu se mai găsește de ani și ani. „Este un medicament care poate fi utilizat numai în situații de criză și exclusiv la indicația medicului. Consumat în anumite cantități, acest medicament este periculos pentru sănătatea umană, poate cauza afecțiuni grave”, a explicat medicul sălăjean.

Avertisment

Ministerul Sănătății a anunțat într-un comunicat că „iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale. În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ”.

4 Thoughts to “Iodura de potasiu, căutată și în Sălaj”

  1. Anonim

    Le-o fi zis vreun „iespert” pe la televizor.

  2. […] De teama unor eventuale radiații venite dinspre Ucraina, mai mulți sălăjeni au căutat în această dimineață medicamente pe bază de iodură de potasiu în farmacii locale. Căutările n-au dat rezultate, unitățile neavând pe stoc astfel de medicamente, ne-au informat oficialii unor farmacii din Zalău. „Am avut oameni care au întrebat, au fost persoane în vârstă. Le este teamă probabil, dar noi nu avem asemenea medicamente pe stoc”, ne-a declarat astăzi o farmacistă. Contactat telefonic, vicepreședintele Colegiului Medicilor de Familie Sălaj, dr. Csakvari Alexandru,  » Mai multe detalii […]

  3. Pop

    Da !!! Bode e expertul!

  4. Marie

    Un nebun face inca o suta! Ca le-ati cumparat e una, dar nu le si mancati……

Leave a Comment