Inspectorii DSP Sălaj, la vânătoare de panouri publicitare anti-vaccinare

La solicitarea ministrului Sănătății, Florin Bodog, direcțiile de sănătate publică din întreaga ţară vor controla toate panourile publicitare care promovează campaniile de informare pe teme de sănătate publică.

Iniţiativa vine în contextul în care în unele localităţi din ţară au fost postate, la finele anului trecut, panouri publicitare împotriva vaccinării. „Am solicitat inspectorilor sanitari să verifice și să sancționeze, în conformitate cu competențele lor promotorii tuturor campaniilor publicitare care vizeză sănătatea publică și care nu au avizul Ministerului Sănătății, așa cum prevede legea. În opinia mea, panourile publicitare anti-vaccinare reprezintă un atentat la sănătatea copiilor noștri. Epidemia de rujeolă trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea: medici, autorităţi şi părinţi. Încă o dată fac un apel la rațiune și responsabilitate. Lipsa vaccinării duce la forme grave ale bolii și chiar la decesul copiilor. Dacă nu facem ceva să creștem acoperirea vaccinală vom avea mult de suferit. Și rujeola e cea mai blândă dintre bolile care pot afecta sănătatea copiilor nevaccinați”, a declarat Bodog.

O astfel de solicitare a ajuns şi la DSP Sălaj, inspectorii demarând deja verificările în teren. „Va fi o acţiune permanentă, ce se va desfăşura pe tot parcursul anului. Am parcurs deja câteva trasee către Şimleu Silvaniei şi Jibou, dar şi prin Zalău, şi deocamdată nu am identificat niciun astfel de panou”, ne-a declarat Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj.
Conform art 44 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii: „campaniile de informare, educare şi comunicare cu privire la teme care privesc sănătatea publică trebuie să fie avizate de Ministerul Sănătăţii”.

Nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind avizarea publicităţii produselor, precum şi a campaniilor de informare, educare şi comunicare cu privire la teme care privesc sănătatea publică, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 lei, conform HG nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice.

Leave a Comment