Încă un centru de permanenţă va fi deschis în Sălaj

Un nou centru de permanenţă ar putea funcţiona în judeţul Sălaj, într-un spaţiu pus la dispoziţie şi amenajat de către autorităţile locale. Potrivit reprezentanţilor Casei de Asigurări de Sănătate Sălaj, acest nou centru de asigurare a asistenţei medicale primare va deservi aproape 12.000 de locuitori din comunele Gîlgău, Ileanda, Letca, Lozna, Poiana Blenchii, Rus, Şimişna şi Zalha. Serviciile medicale vor fi asigurate de către şase medici de familie din zonă, susţine Olga Stana, preşedintele CAS Sălaj.

Potrivit spuselor sale, înfiinţarea unui astfel de centru este necesară în condiţiile în care trei din totalul celor opt comune arondate – Lozna, Poiana Blenchii şi Zalha – nu au medic de familie de mai mulţi ani. „Sunt comune neatractive pentru medicii de familie, în principal din cauza numărului mic de asiguraţi existenţi. Un centru de permanenţă în această zonă ar veni în sprijinul cetăţenilor de aici, care vor avea acces mai uşor la serviciile medicale”, a explicat Olga Stana. Aceasta a dat ca exemplu localitatea Gostila, ai cărei locuitori trebuie să se deplaseze 60 de kilometri până la Spitalul Orăşenesc Jibou, respectiv 85 km până la Spitalul Judeţean de Urgenţă. După deschiderea Centrului de Permanenţă de la Şimişna, îi vor despărţi doar 26 km de cea mai apropiată unitate sanitară.

„Avantajul centrelor de permanenţă este că oferă asistenţă medicală primară oricărei persoane indiferent dacă este sau nu asigurată, indiferent dacă este înscrisă sau nu pe lista unui medic unui familie”, a menţionat oficialul CAS Sălaj.

În prezent, în judeţul Sălaj există patru centre de permanenţă, în care lucrează 23 de medici de familie aflaţi în relaţii contractuale cu CAS; este vorba despre cel din Zalău, care deserveşte 65.000 de locuitori, de cel din Cehu Silvaniei, pentru peste 15.000 de locuitori, cel din Crasna, asigurând servicii medicale pentru mai mult de 20.000 de persoane din şase comune, şi din Hida, care acoperă opt comune, cu o populaţie totală de peste 17.000 de locuitori.

Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj arată că în primele şase luni a acestui an, cele patru centre au oferit pacienţilor aproape 9.600 de consultaţii, mai mult de jumătate fiind asigurate de către medicii de la Centrul de Permanenţă Zalău.

2 Thoughts to “Încă un centru de permanenţă va fi deschis în Sălaj”

  1. Anonim

    mare pacat ca nu este o legatura intre Lozna- Valea Loznei si comuna RUS si Zalha. Se putea face un drum de piatra, peste deal si asa era scurtata distanta la un sfert

  2. Anonim

    pe cine avem noi in politica Salajeana din Simisna?
    asa se explica multe.
    pacat ca nu avem din toate satele cate un mare politician

Leave a Comment