Gripa, rujeola şi infecţiile respiratorii nu ocolesc Sălajul

Nouă cazuri de gripă au fost înregistrate în judeţul Sălaj în perioada 4-10 februarie. Cazurile de gripă sunt în scădere comparativ cu săptămâna anterioară când au fost înregistrate – 23. Potrivit Direcţiei de Sănătatea Publică (DSP) Sălaj, toate cele nouă cazuri au fost înregistrate la persoane cu vârste între 5 şi peste 65 de ani. Astfel, la grupa de vârstă 5-14 ani au fost înregistrate două cazuri, la grupa de vârstă 15-49 de ani – două cazuri, la grupa de vârstă 50-64 de ani – un caz şi la grupa de vârstă de peste 65 de ani – patru cazuri. Din cele nouă persoane care au coontactat virusul gripal, şase au necesitat tratament sub stricta supraveghere a medicilor fiind internate la  secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Zalău.

Tot în perioada amintită, numărul persoanelor care au contactat diverse forme de infecţii virale ale căilor respiratorii superioare (IACRS) a ajuns la 1.752, în scădere comparativ cu perioada anterioară cu 31,8 la sută. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la persoanele cu vârsta cuprinsă între 5 şi 14 ani -540 de cazuri,  15 şi 49 de ani – 468 de cazuri, 2-4 ani – 288 de cazuri, 0-1 ani – 199 de cazuri, 50-64 de ani – 170 de cazuri şi peste 65 de ani -87 de cazuri. Din cele peste 1.750 de persoane care au contactat diferite infecţii virale ale căilor respiratorii, 33 au necesitat internare.  În ceea ce priveşte cazurile de pneumonii, aceste au fost în număr de 229, în scădere cu 15,50 la sută comparativ cu perioada anterioară. Cele mai multe au fost înregistrate la persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani – 59 de cazuri, urmate de grupa de vârstă 50-64 de ani – 49 de cazuri, grupa de vârstă 0-1 ani – 33 de cazuri, grupa de vârstă peste  65 de ani – 31 de cazuri,  grupa de vârstă 2-4 ani – 29 de cazuri şi grupa de vârstă 5-14 ani – 28 de cazuri

Rujeola, cinci cazuri  în ultima săptămână

58 de cazuri de rujeolă  au fost confirmate la nivel naţional, în perioada 4-8 februarie, în opt judeţe. Printre acestea se află şi Sălajul – cinci cazuri. Conform ultimelor date publicate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSBT), numărul total de cazuri de rujeolă confirmate în România, raportate până în data 8 februarie a fost de 15.791, din care 60 de decese. ”Cazurile de rujeolă raportate săptămânal au avut debutul în urmă cu 2 – 4 săptămâni, iar confirmarea şi clasificarea unui caz durează în medie trei săptămâni. În ultima săptămână, cele 58 de cazuri nou confirmate au fost înregistrate în: Bihor -33, Buzău – şapte, Prahova -şase, Sălaj – cinci, municipiul Bucureşti – trei cazuri, Maramureş – două, Olt – un caz şi Teleorman – un caz.  Cele mai multe cazuri s-au înregistrat de la începutul epidemiei la copiii nevaccinaţi. Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Potrivit medicilor, din patru persoane care fac rujeolă una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală. Conform datelor publicate de CNSBT, de la începutul anului în judeţul Sălaj au mai fost înregistrate alte zece cazuri de rujeolă.

 

Alte articole

Leave a Comment