DSVSA atenţionează: nu vă riscaţi sănătatea consumând carne neexaminată medical-veterinar

Direcţia Sanitară Veterniară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj atenţionează consumatorii de carne şi preparate din carne de porc asupra riscurilor majore la care se expun atunci când consumă aceste produse fără a avea dovada analizei de laborator a cărnii, din punct de vedere trichineloscopic.

Carnea proaspătă, provenită de la speciile de animale receptive (porci,mistreţi) se admite pentru consum uman numai după efectuarea examenului pentru decelarea Trichinella sppiralis, de către medicii veterinari oficiali sau medicii veterinari de liberă practică, organizaţi conform legii, şi care deţin certificate de instruire valide. În conformitate cu prevederile Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2015/1375, cu modificările şi completările ulterioare, tot personalul implicat în examinarea probelor pentru decelarea Trichinella spp. trebuie să fie instruit corespunzător.In acest scop DSVSA Sălaj va organiza o instruire teoretică şi practică privind diagnosticul Trichinelozei, în 28 noiembrie 2016, instruire la care vor participa cadre didactice din învaţământul universitar. Reprezentantul DSVSA, Vasile Chindriş, spune că examenul trichineloscopic prin compresie pe lamă se realizează numai pentru porcii crescuţi şi sacrificaţi la nivelul gospodăriilor populaţiei în vederea consumului propriu, precum şi pentru vânatul sălbatic destinat consumului propriu al vânătorului.

Vezi unde poţi solicita examenul cărnii, în localităţile din judeţ

În acest scop la nivelul comunelor si oraselor din judet vor fi efectuate examene trichineloscopice de catre medicii veterinari de libera practica care au concesionat actiunile sanitare veterinare. De asemenea la nivelul oraselor se va asigura permanenţa în zilele de sâmbata între orele 8.30 -17 în vederea solicitării examenelor trichineloscopice, sesizarea unor neconformităţi sau alte aspecte ce ţin de competenţa DSVSA Sălaj la următoarele puncte de lucru: Laboratorul sanitar veterinar Zalau str.Tipografilor nr.4, tel 026.0612124; Circumscripţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor Şimleu Silvaniei str. Mihail Kogălniceanu nr. 2/a, tel. 0730115989; Circumscripţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor Jibou- piaţa agroalimentară tel.0730115982; Circumscripţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor Zalău-piaţa agroalimentară centrală,  tel. 0744214681. Populaţia judeţului Sălaj este sfătuită să solicite examinarea trichineloscopică a cărnii, aceasta fiind singura metodă de evitare a îmbolnavirilor şi complicaţiilor grave care survin în urma îmbolnăvirii. Carnea trebuie achiziţionată doar din locuri autorizate sanitar veterinar, în aceste puncte comerciale carnea şi produsele fiind întotdeauna examinate în prealabil şi, prin urmare, sigure pentru consum. Mai trebuie adăugat faptul că un examen al cărnii este accesibil şi nu costă prea mult, preţul fiind de doar 9 lei. DSVSA Sălaj a depistat un singur caz de trichineloză în ultima lună, la un mistreţ împuşcat în 29 octombrie pe teritoriul Fondului de vânatoare 22 din Panic. După efectuarea controlului şi depistarea animalului bolnav a fost sechestrată cantitatea de 65 kilograme carne ce ulterior a fost denaturată cu motorină urmând a fi livrată la ecarisaj. Din păcate, din carnea mistreţului au apucat să consume şi câteva persoane, apropiaţi ai vânătorului. Organizatorul vânatorii a fost sancţionat contravenţional pentru “neasigurarea integrităţii carcasei şi consumul de către familia unui vânător a cărnii de mistreţ înainte de obţinerea rezultatului analizelor de laborator”.

 

Alte articole

Leave a Comment