Noi loturi de produse infestate cu LISTERIA în supermarketuri

Inspectorii sanitar veterinari au decis suspendarea liniei de producţie file de somon afumat, în cazul a două unităţi de procesare a peştelui unde a fost depistată prezenţa bacteriei Listeria monocytogenes. Până în prezent au fost distruse peste 135 de kilograme de produse din loturile unde a fost descoperită bacteria, precizează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Este pentru a treia oară când acest produs este găsit în neregulă pe rafturile magazinelor Carrefour și Auchan, fileul de somon de la producătorul Negro fiind disponibil, desigur, și în magazinele mai mici. Nu doar fileul produs de Negro a fost descoperit în neregulă, știute fiind cazurile unor loturi de file marca proprie Carrefour, retrase luna trecută de pe rafturile retailerului francez, produsul (cu lotul în cauză)  fiind la vânzare și în marketul din Zalău.
 Rezultatele buletinelor de analize au indicat prezenţa bacteriei Listeria monocytogenes în probele de produs finit „file somon afumat”, provenite de la două unităţi de procesare a peştelui. 
 În acest context, echipe de inspectori sanitari veterinari s-au deplasat la unităţile respective, unde, în urma controlului efectuat, a fost dispusă măsura suspendării activităţii liniei de producţie ‘file somon afumat’ şi reţinerea oficială a unei cantităţi de 134 de kg de produse. De asemenea, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 42.000 de lei. 
„De la începutul acestei săptămâni, când a fost declanşată acţiunea de control, şi până la această dată, au fost retrase de la comercializare 100 de kg de produse din loturile unde a fost depistată prezenţa bacteriei Listeria monocytogenes, produse care au fost distruse. Acţiunile de retragere şi de rechemare ale produsului ‘file somon afumat’, provenit de la cele două unităţi de prelucrare a peştelui, sunt în derulare şi se desfăşoară sub supravegherea inspectorilor ANSVSA. Controalele ANSVSA cu această tematică, continuă”, precizează instituţia în comunicatul citat. 
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a dispus realizarea unor controale tematice ca urmare a unor incidente alimentare repetate din ultima perioadă, generate de prezenţa bacteriei Listeria monocytogenes în produsele de file de somon afumat. 
 În cadrul acestor verificări, s-au prelevat atât probe din diferite loturi din produse finite de acest tip, cât şi probe de sanitaţie din zonele de producţie şi ambalare a produsului finit procesat, probe care au fost trimise către laboratoare pentru a fi analizate. 
 „S-a acţionat şi pentru retragere de pe piaţă a loturilor de produse neconforme, pe baza listelor de distribuţie puse la dispoziţie de către reprezentanţii unităţilor respective”, arată sursa citată. 

Dorel Fechete, șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului, ne-a declarat că în prezent acest produs nu se află pe rafturile magazinelor în care a fost comercializat, somonul fiind retras voluntar de reprezentații magazinelor în momentul în care a fost declanșată alerta.

Listerioza – o boală ce poate culmina cu complicații extreme de grave

Listerioza este o infecţie provocată de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes. Unele persoane fac o formă a bolii asemănătoare gripei, prezentând simptome precum febră, dureri musculare, greaţă şi vomă şi dureri gastrice. De regulă, boala trece de la sine, însă poate prezenta un risc crescut pentru persoanele însărcinate sau pentru cele cu un sistem imunitar slăbit.  Retailerii Auchan şi Carrefour au retras de la comercializare, în ultimele trei luni, file de somon afumat anunţând că produsul ar putea fi contaminat cu Listeria monocitogenes. 
 În cazul Auchan, este vorba despre produsul file de somon afumat, marcă proprie, „Pouce File de somon afumat 100 g”, retras de la comercializare la începutul lunii februarie, şi „Auchan File de Somon de Alaska afumat 60 g”, retras de pe piaţă în decembrie 2018. 
Carrefour a anunţat, la sfârșitul lunii ianuarie, că societatea NEGRO 2000 SRL retrage de la comercializare produsul „File de somon afumat 140 g”, ca urmare a evidenţierii prezenţei Listeria monocytogenes. Cu toate acestea, produsul a fost în continuare comercializat și a putut fi văzut de multe ori pe rafturile acestui retailer.

 

 

Alte articole

Leave a Comment