Dotări noi la Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj printr-o inițiativă TenarisSilcotub

Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj își va dubla capacitatea de recoltare a donațiilor de sânge și va putea procesa de două ori mai repede sângele colectat, în urma unei investiții realizate de TenarisSilcotub.

Centrul a fost recent echipat cu o centrifugă nouă pentru colectarea și procesarea sângelui, echipament finanțat de TenarisSilcotub în cadrul unui proiect  implementat în parteneriat cu Crucea Roșie Sălaj.

Echipamentul, în valoare de 45.000 dolari USA, este furnizat de cel mai mare producător mondial de aparatură de specialitate, Thermo Fisher, și oferă posibilitatea de procesare a 12 pungi, cu posibilitatea de creștere la 16 atunci când este nevoie. Acesta este însoțit de o perioadă de garanție și service pentru a asigura funcționarea noii centrifuge în cele mai bune condiții.

Ultimul echipament similar a intrat în dotarea centrului în anul 1993, fiind  la acel moment un aparat second-hand, donat de un alt centru de transfuzii. Înaintea donației TenarisSilcotub, centrul dispunea de o centrifugă pentru 4 pungi și o a doua pentru 12 pungi. „Niciodată până acum, în istoria lui, Centrul de Transfuzie din Sălaj nu a avut parte de o centrifugă nouă, ci doar de echipament venit din redistribuiri. Centrifuga aceasta va reduce la jumătate timpul necesar pentru procesare și va duce la creșterea calității componentelor sanguine colectate. Mulțumim partenerilor de la TenarisSilcotub care au avut răbdarea de a ne asculta, de a ne înțelege nevoile și de a le răspunde prin acest gest care va avea impact timp de zeci de ani de acum înainte, spre beneficiul a mii de oameni”, spune dr. Cristina Ilieș, Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Sălaj.

În 2018, centrul a recoltat 9.117 unități de sânge, de care au beneficiat în primul rând spitalele din Zalău și Șimleu Silvaniei, dar și cele din Cluj-Napoca sau alte orașe din țară. Pentru a contribui la creșterea acestui bilanț și a conștientiza și în comunitate nevoia de a dona sânge, angajații TenarisSilcotub s-au numărat astăzi printre primii donatori.

Investiția companiei va duce la creșterea cantității de sânge care poate fi procesată simultan, ceea ce va reduce încărcarea personalului medical și va permite organizarea mai multor acțiuni de colectare mobilă, desfășurate în teren.

„Suntem alături de comunitățile în care ne desfășurăm activitatea și încercăm să promovăm acțiuni care au importanță și  impact. Capabilitatea de a avea servicii medicale de calitate a fost întotdeauna o preocupare și o nevoie pentru Zalău, de aceea sunt bucuroasă că această investiție reprezintă încă un pas în această direcție. Sper că și locuitorii orașului vor participa activ la campaniile de donare sânge, pentru a asigura sângele necesar în primul rând pentru Spitalul Județean de Urgență. TenarisSilcotub a investit peste  500.000 de dolari în sănătate, fie că vorbim de aparatură medicală sau de servicii medicale și de îngrijire, de care beneficiază comunitatea din Zalău”, spune Mihaela Popescu, președinte TenarisSilcotub.

Parte dintr-un efort pe termen lung de a contribui la sănătatea comunității, TenarisSilcotub a realizat de-a lungul anilor investiții directe în sistemul sanitar. Compania a susținut achiziția mai multor echipamente de care au beneficiat pacienții din Zalău, prin Spitalul Județean de Urgență: o linie modernă pentru servirea și porționarea meselor, 36 de paturi și accesorii specifice pentru secția de Ortopedie, un kit laparoscopic pentru intervenții chirurgicale ortopedice, aparate de testare a auzului pentru nou-născuți și un dispozitiv mobil pentru radiografii sunt câteva din donațiile companiei. Cea mai recentă investiție, încheiată în 2018, a dus la crearea unui sistem informatic dedicat ce oferă aparținătorilor informații în timp real despre starea pacienților admiși la Primiri Urgențe.

 

Alte articole

3 Thoughts to “Dotări noi la Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj printr-o inițiativă TenarisSilcotub”

  1. Anonim

    Frumos, apreciem ca tenaris face o donatie „mareata” cu o centrifuga la centrul de sange. Dar d na mare manager Popescu, daca imi permiteti, cu muncitorii care va pleaca, umiliti si batjocoriti, cu salariu de 1.600 pe fluturas, in metalurgie…cu astia ce faceti? Tenaris, ca si Michelin, sunt in colaps. Pleaca toti si nu se mai angajeaza nimerica… Ce o fi?

  2. Anonim

    1600lei este un salariu bun pt.un incepator.In Silcotub muncitorii au in mana intre 2500 si 4000 lei binenteles cu zile de weekend lucrate.

  3. Anonim

    Tenaris vine sa ia ochii fraierilor cu faramituri pentru comunitate. Isi bat joc de muncitori pe care trag la greu cu salarii mizere rau. Iar ei duc profit de milioane de euro in Argentina . Mizerii! La fel si la Michelin ! NERUSINATI RAU DE TOT !!!!

Leave a Comment