Directorul de îngrijiri al Spitalului Judeţean, Practicianul Anului 2017 în prevenţia infecţiilor

Pentru al doilea an consecutiv, Ramona Marincaş, directorul de îngrijiri al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, a fost desemnată Practicianul Anului, de către Infection Prevention Society, societatea de prevenire a infecţiilor din Marea Britanie, în cadrul galei ce a avut loc în perioada 18-20 septembrie. Organizaţia acordă anual premii celor care s-au remarcat prin activitatea depusă în domeniul prevenirii infecţiilor, în semn de recunoaştere a talentului şi a dedicării de care a dat dovadă.

La categoria Practicianul Anului 2017 au fost două nominalizări, „bătălia” purtându-se între reprezentanta SJU Zalău şi Carole Hallam, asistentă şefă la Royal Infirmary Huddersfield, şi cea care a coordonat echipa de specialişti englezi care au implementat la Zalău proceduri actualizate de prevenire a infecţiilor.

„Ramona este un lider important în promovarea programelor de prevenire a infecţiilor în România. În ciuda faptului că îşi desfăşoară activitatea într-un sistem de sănătate dominat de medici şi având resurse limitate, a contribuit decisiv la introducerea unor schimbări esențiale în diferite secţii ale spitalului din Zalău. Ramona este implicată în organizarea conferinţei anuale de prevenire a infecţiilor, care s-a extins de la an la an, ajungând, în 2017, la 400 de delegaţi participanţi. A contribuit la editarea volumului „Primum non nocere”, care propune o incursiune în bazele prevenirii infecţiilor şi care a fost tipărit în 2.000 de exemplare, distribuite gratuit la conferinţa anuală”, au arătat oficialii IPS, în prezentarea pe care i-au făcut-o directorului de îngrijiri din Sălaj.

Înfiinţată în 1959, societatea amintită îşi propune ca nicio persoană să nu sufere din cauza vreunei infecţii ce poate fi prevenită. Anual, IPS îi premiază pe cei care lucrează în domeniul asistenţei medicale, care au excelat, s-au implicat pentru a motiva personalul medical să îşi asume responsabilitatea pentru prevenirea infecţiilor şi pentru a-şi îmbunătăţi activitatea în această direcţie.
„Nu mă aşteptam să fiu desemnată câştigătoare şi în acest an. Premiul mă bucură şi mă onorează”, ne declarat Ramona Marincaş, care este membră a IPS din 2010, iar de anul trecut face parte din International Engagement Comitee – Comitetul de angajare internaţională pentru susţinerea membrilor din ţările cu resurse limitate.

Ramona Marincaş s-a angajat la SJU Zalău în 1987, ca asistentă medicală, în 2006 devenind asistentă-şefă la Secţia Sterilizare. Patru ani mai târziu a preluat fotoliul de director de îngrijiri al unităţii, pe care îl ocupă şi în prezent. Recent, ea a primit premiul juriului pentru asistentul medical implicat, în cadrul celei de-a doua ediţii a Galei COPAC (Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România).

2 Thoughts to “Directorul de îngrijiri al Spitalului Judeţean, Practicianul Anului 2017 în prevenţia infecţiilor”

  1. MARINCAS=PSD=RUSINE

    Spitalul Judeţean, condamnat penal în dosarul femeilor îmbolnăvite de meningită. Ce daune obţin pacientele

    Şase femei care s-au îmbolnăvit de meningită, în 2012, după ce au suferit intervenţii chirurgicale în Blocul operator al Secţiei Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău au acţionat în instanţă unitatea spitalicească. Ştiri pe aceeaşi temă Bărbat din Dâmboviţa, arestat preventiv după ce şi-a violat timp de un… Militarii de la Saber Guardian au participat la un exerciţiu în premie… Un sfert dintre candidaţii înscrişi la Titularizare au chiulit de la e… După un proces care a durat aproape doi ani şi jumătate, magistraţii Judecătoriei Zalău s-au pronunţat, zilele trecute, în dosarul în care Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău a fost acuzat de vătămare corporală din culpă. Patru din cele şase femei care s-au îmbolnăvit cu meningită, după ce, în perioada 15-22 mai, au fost operate în blocul operator al secţiei de Obstetrică – Ginecologie, au acţionat în instanţă cea mai mare unitate spitalicească din judeţ. Anchetatorii au stabilit că pacientele au contractat un virus în timpul anesteziei pentru operaţia de cezariană, din cauza nerespectării de către spital a unor proceduri. La vremea aceea, unitatea spitalicească era în plin şantier. Judecătorii zălăuani au stabilit că SJU Zalău se face vinovat de săvârşirea infracţiunii complexe de vătămare corporală din culpă şi au condamnat unitatea la pedeapsa de 180 de zile de amendă penală, valoarea unei astfel de zile fiind stabilită la 400 de lei. În aceste condiţii, Spitalul Judeţean va avea de plătit cu titlu de amendă 72.000 de lei. Ca pedeapsă complementară va trebui să afişeze, pe o perioadă de două luni, hotărârea de condamnare, în extras, la afişierul situat la intrarea principală a instituţiei. Instanţa a admis în parte acţiunea civilă formulată de cele patru femei şi a obligat Spitalul să le achite acestora daune morale şi materiale în valoare totală de 210.000 de euro. De asemenea, va trebui să plătească fiecăreia câte 1.240 de lei, reprezentând onorariul avocaţilor, iar statului, 2.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Soluţia poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

    Citeste mai mult: adev.ro/orgbml

  2. anonim

    A uitat de unde a plecat din Creaca ( Copacel) si Marincas,nu este asa de stralucita,vai de capul ei, uita sa-si ajute si vecinii daca o roaga si consatenii,ba se face ca nici nu-i cunoaste,nici nu saluta,vai de sarac cind ajunge la putere.

Leave a Comment