Cum putem evita efectele nedorite ale caniculei

Zilele caniculare de care vom avea parte în acest sezon pot aduce mari neplăceri tuturor, în special celor care au probleme de sănătate și persoanelor în vârstă. Pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor de temperaturi extreme care urmează în această vară, Direcția de Sănătate Publică Sălaj recomandă să ne luăm câteva măsuri menite să ne ferească de efectele neplăcute, în unele cazuri chiar grave, ale razelor dogoritoare de soare. Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18. O cremă sau o loțiune cu un factor de protecție de cel puțin 15 este absolut necesară pentru zonele expuse, chiar dacă nu mergem la plajă ci doar ne deplasăm la orele amiezii, pe stradă. Beți zilnic între 1,5 – 2,5 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzația de sete.

Băuturile dulci, cele tip cola sau orice suc fabricat industrial trebuie pe cât posibil evitate!  În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Consumați fructe şi legume proaspete (pepene roşu, galben, prune, castraveți, roşii), deoarece acestea conțin o cantitate mare de apă; evitați consumul de alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea. Evitați băuturile cu conținut de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice; dacă este absolut necesară expunerea la soare la orele amiezii, folosiți o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, pe cât posibil din fibre naturale și în culori deschise;

Evitați, pe cât posibil, activitățile exterioare care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc). Preocupați-vă permanent pentru starea de sănătate a celor dependenți de dumneavoastră (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități), oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă aceștia nu le solicită; Păstrați contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități și monitorizați-le starea de sănătate; Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală; ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius; Dacă nu aveți aer condiționat în locuință, la locul de muncă, petreceți 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (cinematografe, spații publice, magazine);

Pe parcursul zilei faceți duşuri calduțe, fără a vă şterge de apă; o doză de iaurt simplu (sunt de evitat cele cu arome de fructe cele care contin zaharuri in cantitati mari) produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuințe: Închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele şi/sau draperiile; țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuință; deschideți ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuință; stingeți sau scădeți intensitatea luminii artificiale. Închideți orice aparat electrocasnic de care nu aveți nevoie.

 

 

 

Leave a Comment