Cum alegem o mască de protecție?

InfoCons vine în sprijinul cetățenilor în această perioadă dificilă pe care o traversăm, prezentând tipurile de măști pe care le putem achiziționa în vederea protecției și minimalizării răspândirii noului coronavirus. Informațiile vin în urma unui studiu efectuat de Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare. Este vorba de măștile chirurgicale de unică folosință și semi-măștile cu filtre de protecție respiratorie de tip FFP1, FFP2 și FFP3, care au o eficiență de filtrare de până la 99 la sută. După ce, la nivelul Uniunii Europene, au fost identificate (prin intermediul sistemului de alertă rapidă Safety Gate) nu mai puțin de 11 tipuri de măști cu filtru nerecomandate, care sunt un adevărat pericol pentru siguranța utilizatorilor, Asociația pentru Protecția Consumatorilor InfoCons din România vine cu precizări, oferindu-ne o listă a firmelor autorizate provizoriu pentru punerea pe piață a materialelor de protecție (măști, semimăști, combinezoane, viziere etc). Aceasta poate fi consultată accesând următorul link. „Aceste produse (măștile) sunt achiziționate frecvent în această perioadă și, cu siguranță, vom fi obligați să le purtăm  în următoarele luni. Oare sunt conforme? Ne protejează ? In funcție de capacitatea de filtrare și dimensiunile particulelor filtrate, măștile faciale de uz medical pot fi clasificate în mai multe categorii, pe care le prezentăm mai jos, cu sprijinul specialiștilor în domeniu, respectiv Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare”, precizează reprezentanții asociației.

Categorii de măști

Prima categorie prezentată însumează măștile chirurgicale de unică folosință. Acestea sunt dispozitive medicale de clasa I și previn transmiterea infecțiilor prin picături de salivă, secreții respiratorii de la bolnav la persoanele sănătoase. Capacitatea de protecție este asigurată de structura tri-stratificată a măștii. Cu toate acestea, masca protejează doar parțial de boli infecțioase, deoarece nu formează o etanșare strânsă la nivelul feței si nu prezintă un filtru de protecție respiratorie. Deși protejează mai puțin, sunt cele mai accesibile datorită prețului scăzut. Semi-măștile cu filtre de protecție respiratorie de unică folosință sunt clasificate, potrivit US National for Occupational Safety and Health (NIOSH) astfel: N95, N100, P95, P99, P100, R95, R99 și R100. Masca tip N95, spre exemplu, este un dispozitiv de protecție respiratorie conceput pentru a obține o potrivire facială foarte strânsă și o filtrare foarte eficientă a particulelor aeriene (blochează cel puțin 95 la sută din particulele foarte mici). De aceea, este foarte potrivită pentru o protecție eficientă împotriva transmiterii infecțiilor. Standardul European (SR EN 149:2001) clasifică semi-măștile filtrante în trei clase: FFP1 (au o eficiență minimă de filtrare de 80 la sută, FFP2 (au o eficiență minimă de filtrare de 94 la sută și FFP3 (cu o eficiență minimă de filtrare de 99 la sută. Semi-măștile cu filtre de protecție respiratorie din clasa FFP2 sunt aproximativ echivalente semi-măștilor N95, prezentată mai sus.

Sunt eficiente semi-măștile cu filtru?

Semi-măștile cu filtre de protecție respiratorie pot fi prevăzute cu una sau mai multe supape de expirație, care trebuie să funcționeze în toate pozițiile. Sunt dispozitive de protecție respiratorie concepute pentru a obține o potrivire facială foarte strânsă și o filtrare foarte eficientă a particulelor circulante. Dacă sunt montate corect, capacitățile de filtrare ale semi-măștilor N95 și FFP2 le depășesc pe cele ale măștilor chirurgicale de unică folosință. Cu toate acestea, purtarea acestui tip de mască nu elimină complet riscul de îmbolnăvire. Ele au preț mediu accesibil și pot reprezenta o alternativă sigură la masca chirurgicală. Exceptând măștile chirurgicale, celelalte măști nu sunt dispozitive medicale, ci echipamente de protecție individuală. Cea mai simplă modalitate de a ne asigura că o mască este conformă este verificarea cutiei de ambalare a acesteia, pe care este obligatoriu a fi inscripționat marcajul CE care asigură conformitatea cu standardul european SR EN 149:2001, însoțit de clasa FFP sau marcajul N95 (care asigură conformitatea cu standardul US National for Occupational Safety and Health și ne orientează asupra capacității de filtrare). De asemenea, pe cutie mai trebuie inscripționat pentru ce particule microbiene a fost testată masca, inclusiv existența protecției antivirale, dimensiunea particulelor filtrate și, opțional, standardul de testare pentru verificarea eficienței de filtrare antibacteriană (SR-EN 14683/2019). Pentru măștile chirurgicale, cumpărătorul poate verifica direct dacă masca este alcătuită din trei straturi, iar alegerea, până la urmă, aparține fiecăruia.

 

 

 

Leave a Comment